Twee coronapatiënten overleden nadat stroom uitvalt in ziekenhuis in Maastricht: “Schandalig: mijn opa is gecrepeerd”

Twee coronapatiënten overleden nadat stroom uitvalt in ziekenhuis in Maastricht: “Schandalig: mijn opa is gecrepeerd”

Themabeeld. Foto: rr

Twee coronapatiënten die werden behandeld in het UMC-ziekenhuis in Maastricht zijn om het leven gekomen, nadat hun zuurstoftoediening in de nacht van donderdag op vrijdag was stilgevallen als gevolg van een stroomstoring. “Ze vertelden ons dat zich een noodlottig ongeval had voorgedaan”, aldus een nabestaande.

De stroomstoring vond vermoedelijk donderdagavond laat plaats, maar werd niet meteen ontdekt. Zeker twee patiënten kregen als gevolg daarvan te maken met een storing in de zogenaamde optiflow, zuurstoftoediening via een slangetje. Een 76-jarige Maastrichtenaar overleed diezelfde nacht nog. Een man van 67, eveneens uit Maastricht, overleed zaterdagmiddag.

Een woordvoerder van het ziekenhuis bevestigt het voorval. “Er heeft zich inderdaad een zeer ernstig incident voorgedaan. Dit is heel dramatisch.” Hoe het incident heeft kunnen gebeuren, kan het ziekenhuis nog niet zeggen. Bij een stroomstoring gaat er normaal gesproken een alarm af, aldus de woordvoerder. De noodstroomvoorziening zou bovendien maandelijks getest worden.

Zondag heeft de directie van het Maastricht UMC laten weten dat bij de dood van ten minste één coronapatiënt de stroomstoring een rol heeft gespeeld. Bij de tweede patiënt wordt dat niet uitgesloten.

“Twee dagen keihard geknokt, maar het mocht niet baten”

Het incident wordt onderzocht door een onderzoekscommissie die door het ziekenhuis is ingesteld, en er werd melding gedaan bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. Nabestaanden van de slachtoffers overwegen echter al juridische stappen te nemen.

“Mijn oom was op maandag opgenomen”, aldus Kizzy Magdelijns, een nicht van de 67-jarige Maastrichtenaar. “Drie dagen later ging het hartstikke goed met hem. Zelfs de longarts was verbaasd dat hij zich er zo goed doorheen sloeg. En een dag later, op vrijdag, zei een arts opeens dat hij in de laatste fase zat. Hoe kan dit nu?”

Magdelijns vertelt dat de familie pas daarna op de hoogte werd gebracht van wat er in de nacht van donderdag op vrijdag was gebeurd. “Zijn lichaam had een enorme klap gekregen. Hij heeft bijna twee dagen keihard geknokt. Maar het mocht niet baten.”

“Ze vertelden ons dat zich ‘een noodlottig ongeval’ had voorgedaan”

Christina Wolters kreeg in de nacht van het incident wel al een telefoontje vanuit het ziekenhuis, nadat haar grootvader was overleden. “Maar de volgende ochtend kregen we te horen dat zijn lichaam nog niet was vrijgegeven. Toen vertelden ze ons dat zich ‘een noodlottig ongeval’ had voorgedaan.”

Wolters geeft toe dat haar grootvader het zonder het incident mogelijk ook niet gehaald had. “Hij was al jaren hartpatiënt en kampte met trombose. Maar in de twee weken dat hij in het ziekenhuis lag, is hij altijd alert en aanspreekbaar geweest. Alleen ademen, dat ging helemaal niet goed. Hij stond op het punt om aan zijn laatste kuur te beginnen.”

“Nalatigheid”

Wolters en Magdelijns hebben sinds zaterdag contact met elkaar. “We moeten hier samen iets mee”, zegt Wolters. “Er moet een gedegen onderzoek komen, want dit mag niet nog een keer gebeuren.” Magdelijns is nog stelliger. “Mijn opa is gecrepeerd. Het is schandalig. Ik overweeg het ziekenhuis aan te klagen wegens nalatigheid.”

Op de hoogte blijven van al het nieuws rond het coronavirus? Volg hier de laatste updates.

Meer over Coronavirus

Corrigeer

MEER NIEUWS

AANGERADEN