Waarom Remco Evenepoel als “underdog” start in de Giro: “Hij heeft alles gedaan om klaar te zijn, maar de eerste week is cruciaal”

Waarom Remco Evenepoel als “underdog” start in de Giro: “Hij heeft alles gedaan om klaar te zijn, maar de eerste week is cruciaal”

Foto: BELGAIMAGE

Nog zes dagen en dan gaat in Turijn de Ronde van Italië van start. Mét Remco Evenepoel. Zelf ziet de diamant van Deceuninck - Quick-Step zich als knecht, maar er is niemand die durft te gokken tegen de ex-voetballer. “We bekijken het dag per dag”, aldus ploegbaas Patrick Lefevere.

LEES OOK. Deceuninck - Quick-Step zal “niet twijfelen” om Remco Evenepoel uit Giro te halen indien nodig: “Maar we hopen dat hij finisht”

“Ik weet waar ik vandaan kom”, zei Evenepoel in de Giro-editie van wielerblad Procycling. “Ik heb letterlijk de hele rechterzijde van mijn lichaam gebroken. Een goed klassement zit er nu dus nog even niet in. ‘Sorry, dit jaar gaat het niet gebeuren. Ik start in Turijn om ervaring op te doen.”

“Het zou heel dom zijn om hem meteen kopman te maken en hem in de eerste week op te branden”, liet ploegleider Klaas Lodewyck weten bij Velonews. “Hij moet gewoon leren, het wordt zijn eerste grote ronde. We houden hem koest en zullen het dag voor dag bekijken.”

Die aanpak is ook Patrick Lefevere genegen. “Wij hebben dezelfde vragen als iedereen”, aldus de grote man van Deceuninck - Quick-Step in een uitgebreide Giro-analyse van Evenepoel door wielerwebsite Cyclingnews. “Remco heeft nog nooit een rittenkoers gedaan die langer dan een week duurt. We hopen dat hij dat aankan. We zeggen niet dat hij dat niet aankan, we hopen het gewoon. De eerste week zal heel belangrijk zijn, met het terug gewoon worden om in een peloton te rijden. Iemand zal hem moeten begeleiden doorheen de wedstrijd. Daarna bekijken we het dag per dag en normaal gezien worden de beslissingen in de grote ronde pas in de laatste week gemaakt.”

Waarom Remco Evenepoel als “underdog” start in de Giro: “Hij heeft alles gedaan om klaar te zijn, maar de eerste week is cruciaal”
Foto: BELGA

Voorlopig is het de bedoeling dat de 21-jarige Evenepoel, voor wie de Giro zijn eerste koers is sinds 15 augustus, een vrije rol krijgt. En dat hij dus werkt voor Joao Almeida, wat hij naar eigen zeggen zelf wil. “Remco mag ambities koesteren, maar vergeet niet dat Almeida vorig jaar 15 dagen in het roze reed en misschien één slecht moment had op de Stelvio. De man die daar de Giro won voor Ineos was Rohan Dennis. Hij maakte het verschil (voor Tao Geoghegan Hart, red.). Almeida heeft dus het recht om te starten als kopman. Omdat we niet weten waar we staan met Remco, gaat hij van start als een underdog. Hij heeft alles gedaan om hier klaar voor te zijn”, aldus Lefevere.

Grote mond en borrelnootjes

Lefevere beantwoordde ook enkele vragen over de persoonlijkheid van zijn poulain. “Hij is een beetje direct voor sommige mensen, oudere mensen”, klinkt het. “Maar dat is iets generationeels. Als je de generatie van Johan Museeuw pakt, die durfden bijna niet zeggen dat ze goed waren. Daarna heeft Tom Boonen dat wat veranderd, maar niet volledig. Nu bellen jongens van 20 jaar mij met de boodschap dat ze dit en dat willen winnen. Dat zien sommigen als iets pretentieus, maar dat is het niet. Het is de nieuwe generatie, die ambities heeft en dat ook zegt. En wat Remco ook zegt, hij antwoordt altijd met de pedalen.”

Evenepoel verlengde onlangs zijn contract tot 2026. “In het begin keek hij nooit naar het bod dat Ineos deed want hij tekende bij mij voor borrelnootjes”, lacht Lefevere. “Dat bewijst dat geld niet alles is voor hem. Hij wilde echt zijn carrière opbouwen bij ons. Het recente bod van Bora-Hansgrohe? Ik vloog meteen naar de hoogtestage in Teide en ging naar de kamer van Remco. Maar hij zei: Luister, maak je geen zorgen. Dat voorstel ligt al in de prullenmand, ik heb er niet eens naar gekeken. Dit is mijn team en hier wil ik blijven. Dat toont nog maar eens aan hoe hij is. Remco is nog maar 21 jaar oud. Het grote geld zal op een bepaalde dag wel komen.”

Corrigeer

MEER NIEUWS