‘Rampfotografen’ van dodelijk ongeval Jens (20) moeten langer wachten op hun vonnis

‘Rampfotografen’ van dodelijk ongeval Jens (20) moeten langer wachten op hun vonnis

Foto: DVH/ SVG

Gent / Destelbergen -

Bij een dodelijk ongeval in Destelbergen liet Jens Hamerlinck (20) in 2019 het leven. Na het ongeval werden beelden genomen en verspreid via sociale media. Maandag werd het vonnis in de zaak tegen de vijf ‘rampfotografen’ uitgesteld doordat de rechtbank een technische verduidelijking vraagt.

Volgens artikel 229 van de wet op de privacy kunnen deze type dossiers beboet worden via een administratieve boete of via een strafsanctie. Beide naast elkaar kunnen niet. Om te vervolgen kan het Openbaar Ministerie een protocolakkoord afsluiten in samenspraak met de privacycommissie.

Indien dat er niet is, heeft het OM twee maanden vanaf de dag van ontvangst van het proces-verbaal om de privacycommissie te verwittigen dat het bezig is met een gerechtelijk onderzoek. “Het OM moet nu verduidelijken of er zo’n protocolakkoord is en/of de privacycommissie op tijd op de hoogte werd gebracht”, zegt de rechter in een tussenvonnis.

De zaak wordt opnieuw behandeld op 21 juni. De vijf beklaagden riskeren boetes tussen de 4.000 en 2.000 euro. Indien blijkt dat aan het juridisch-technische niet werd voldaan, dan kan strafrechtelijk niet vervolgd worden. De privacycommissie kan ze daarop wel een administratieve boete opleggen.

LEES OOK. Moeder van verongelukte Jens (20): “Door die ene foto kan ik nu geen gelukkige zoon meer voor me zien”

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio