Corona in Gent: ziekenhuizen zien voorzichtige daling, vaccinatiecampagne komt op snelheid

Corona in Gent: ziekenhuizen zien voorzichtige daling, vaccinatiecampagne komt op snelheid

De mondmaskers zullen nog niet meteen verdwijnen uit het straatbeeld. Foto: Jimmy Kets

Gent -

In de Gentse ziekenhuizen begint het aantal opgenomen coronapatiënten langzaam te dalen en de vaccinatiecampagne begint definitief op snelheid te komen. Voorzichtigheid blijft wel op zijn plaats, zeker met de heropening van de horeca in het verschiet.

Eerst het goede nieuws: de vaccinatiecampagne schakelt na een rustige week nu een versnelling hoger. De komende dagen worden er in totaal 18.860 vaccins gegeven, volgende week zijn het er 14.775. Zowel deze als volgende week wordt er in Flanders Expo geprikt van maandag tot vrijdag. In totaal kreeg 27 procent van de volwassen Gentenaars al minstens een eerste prik, maar dat percentage zal de komende weken dus snel stijgen.

Zowel in het AZ Jan Palfijn Gent, het AZ Sint-Lucas, het AZ Maria Middelares en het UZ Gent is er intussen een voorzichtige daling vast te stellen van het aantal opgenomen patiënten. “Lange tijd bleef het aantal stabiel”, zegt Catherine Zenner van AZ Maria Middelares. “Wanneer een patiënt overleed of naar huis ging, werd die plek snel ingenomen. Nu lijken we toch een daling te zien.” Het UZ Gent kon eind vorige week een covid-afdeling sluiten.

Gemengde gevoelens

Minder goed nieuws is er van de afdelingen intensieve zorg, waar van die daling nog niet veel te merken valt. Daar blijft de druk zeer hoog. “Bovendien stellen we vast dat het hier op dit moment vaker om jonge mensen gaat, zonder medische voorgeschiedenis”, zegt Annelies Van Brussel van het AZ Jan Palfijn. Het UZ Gent meldt dat er nog elke week ingrepen worden uitgesteld om voldoende bedden vrij te houden.

Het zorgpersoneel heeft gemengde gevoelens bij de geplande versoepelingen. “Hopelijk houdt iedereen zich aan de regels, zodat we niet in een volgende golf belanden”, zegt Iny Cleeren van het AZ Sint-Lucas. “Iets langer wachten met versoepelen zou volgens ons veilig zijn”, zegt Karlien Wouters van het UZ. “Anderzijds begrijpen we dat enkele veilige, gecontroleerde versoepelingen nodig zijn om mensen gemotiveerd te houden.”

Op de hoogte blijven van al het nieuws rond het coronavirus? Volg hier de laatste updates.

Meer over Coronavirus

Corrigeer

MEER NIEUWS

AANGERADEN