Jeff Hoeyberghs staat dinsdag voor de rechter in Gent: waren bedenkelijke uitspraken strafbaar of niet?

Gent -

Plastisch chirurg Jeff Hoeyberghs moet zich dinsdag voor de correctionele rechtbank verantwoorden na zijn uitspraken aan de UGent in 2019. Volgens Hoeyberghs was wat hij verklaarde tijdens een veelbesproken uiteenzetting niet strafbaar, maar het parket wil hem vervolgen voor seksisme en discriminatie.

Op uitnodiging van de conservatieve Vlaamse studentenvereniging Katholiek Vlaams Hoogstudentenverbond (KVHV) gaf Hoeyberghs op 4 december 2019 een lezing aan de UGent waarin hij een reeks seksistische en denigrerende opmerkingen maakte. Zo zei hij onder meer:

“Vrouwen willen wel de privileges van de mannelijke bescherming en geld. Maar ze willen wel niet meer hun benen opendoen”. En: “Je kan een vrouw niet als gelijke behandelen zonder haar slaaf te worden.” Hij stelde verder dat “wij ze wasmachines, afwasmachines, poetsvrouwen gegeven hebben, totdat ze natuurlijk zelf overbodig waren”. Of nog: “Hulp zoeken bij een wijf. Weet je hoe wij dat noemen? Jeanetten.”

LEES OOK. Beelden van seksistische lezing Jeff Hoeyberghs veroorzaken ophef: “Vrouwen willen wel privileges, maar niet meer hun benen opendoen” (+)

Jeff Hoeyberghs staat dinsdag voor de rechter in Gent: waren bedenkelijke uitspraken strafbaar of niet?
Foto: carlo coppejans

Lui en dom

Beelden van de lezing werden online geplaatst en er liepen uiteindelijk 1.489 meldingen binnen bij het Instituut voor gelijkheid van vrouwen en mannen.

“Natuurlijk gaat het om meer dan het uiten van een controversiële mening”, zei adjunct-directeur Liesbet Stevens na de toespraak. “Als je vrouwen lui en dom noemt, verlaag je de drempel om hen te discrimineren.”

“Als je stelt dat ze hun benen moeten opendoen, verlaag je de drempel om hen te verkrachten. De misogyne en denigrerende uitspraken van Jeff Hoeyberghs zetten aan tot haat tegen vrouwen, en dragen zo zelfs bij tot een klimaat van discriminatie en geweld jegens vrouwen.”

Aanstootgevend en walgelijk

Ook Interfederaal Gelijkekansencentrum Unia kreeg 152 meldingen binnen voor discriminatie wegens “raciale criteria, fysieke kenmerken of gezondheidstoestand”, maar het stelde zich geen burgerlijke partij.

De UGent distantieerde zich eerder uitdrukkelijk van de uitspraken van Hoeyberghs. De studentenvereniging KVHV werd een tijdlang geschorst en het bestuurscollege van de Gentse universiteit beschouwde de uitlatingen als “aanstootgevend en walgelijk”.

LEES OOK. Jeff Hoeyberghs doorverwezen naar strafrechter na seksistische uitspraken aan UGent

Niet strafbaar

Het parket startte een onderzoek naar de uitspraken en vroeg aan de Gentse raadkamer om Hoeyberghs te verwijzen naar de correctionele rechtbank voor het overtreden van de wet ter bestrijding van seksisme in de openbare ruimte en de wet ter bestrijding van discriminatie tussen vrouwen en mannen.

De verdediging van Hoeyberghs wou de buitenvervolgingstelling, omdat het zou gaan om meningen die “subversief” maar niet strafbaar zouden zijn. De raadkamer besliste dat Hoeyberghs zich voor de strafrechter moest verantwoorden, en de zaak wordt dinsdag ingeleid voor de Gentse correctionele rechtbank. Jeff Hoeyberghs wordt verdedigd door procedurepleiter Hans Rieder.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio