Ideale omstandigheden: terrasjes openen met... terrasjesweer

Ideale omstandigheden: terrasjes openen met... terrasjesweer

De weergoden zijn de horeca welgezind. Vanaf zaterdag mogen we eindelijk weer terrasjes doen en meteen schiet het kwik ook de hoogte in. Nu is het, net als in de ganse maand april, nog onaangenaam fris. Maar zaterdag wordt het tot 20 graden, zondag gaat het zelfs richting de 25 graden. ’s Avonds blijft een warme trui of een fleecedekentje wel nodig als er geen terrasverwarmer in de buurt staat.

Het gaat vandaag, dinsdag, stevig regenen en hard waaien. Zeker aan de kust. En het blijft frisjes. Maar vanaf zaterdag, als de horeca na zes maanden weer de terrasjes mag openen, krijgen de temperaturen een fikse boost. Alsof het zo besteld is.

Zaterdagochtend kan er volgens het KMI hier of daar nog een beetje nattigheid vallen. “Maar dan moeten we maar wat langer slapen”, zegt weervrouw Sabine Hagedoren. “Want rond de middag breekt de zon door en wordt het echt terrasjesweer.”

Al zal een warme trui nog wel van pas komen tegen de avond omdat het nog flink afkoelt.

Zondag zal het wellicht drummen worden voor een plaatsje op de terrassen want dan wordt het nog warmer: 24 à 25 graden. Met zon en wat wolkjes. Maar ook dan zal het ’s avonds afkoelen.

“Veel caféhouders voorzien dekentjes voor hun klanten en hebben luifels of tenten geplaatst”, zegt Horeca Vlaanderen. Veel cafés en restaurants plaatsen ook terrasverwarmers om het aangenaam te houden.

Vanaf maandag vergroot opnieuw de kans op een bui, maar dat kan nog veranderen omdat het iets te ver af, zegt het KMI.

Koude april

Toch kan Sabine Hagedoren niet beloven dat we nu verlost zijn van dat pokkeweer van de maand april.

“We hebben inderdaad wel de koudste aprilmaand in 35 jaar achter de rug. Zowel de algemene gemiddelde temperatuur (7,3 graden Celsius), de gemiddelde minimumtemperatuur (2,5 graden) als de gemiddelde maximumtemperatuur (11,9 graden) lagen ongeveer 3 à 4 graden lager dan het langdurig gemiddelde. Volgende week, ergens tussen 10 en 15 mei, moeten de ijsheiligen nog passeren”, zegt de weervrouw.

Volgens de volksweerkunde zijn dit de laatste dagen in het voorjaar waarop nog nachtvorst kan optreden. “Toch kan ik niet beloven dat we nadien geen koude dagen meer krijgen. Het is de wind die dat bepaalt. En in april hebben we de pech gehad dat die vooral uit het noorden of het noordoosten kwam en dus koude lucht over ons blies. Terwijl de wind in deze periode meestal afwisselend uit het noordoosten of zuidwesten over ons komt. Dat was dus de oorzaak van de uiterst frisse maand april, meer moet je daar niet achter zoeken”, zegt Sabine Hagedoren.

Toch kon het nog erger. In april 1917 was het bijvoorbeeld gemiddeld maar 4,6 graden. Eind maart 2021 was dan weer de warmste dag in de hele maand maart sinds het begin van de dagelijkse metingen in 1892. Een paar dagen later sneeuwde het. Het weer blijft onvoorspelbaar. Net als het coronavirus.

Corrigeer

MEER NIEUWS