Bill (65) en Melinda Gates (56) gaan scheiden na 27 jaar huwelijk: “We geloven niet dat we nog langer kunnen groeien als koppel”

Bill (65) en Melinda Gates (56) gaan scheiden na 27 jaar huwelijk: “We geloven niet dat we nog langer kunnen groeien als koppel”

Foto: epa-efe

Na een huwelijk van 27 jaar en na een fortuin van 124 miljard dollar bij elkaar te hebben gespaard hebben Bill en Melinda Gates aangekondigd om na bijna drie decennia uit elkaar te gaan. De 65-jarige schatrijke Microsoft-oprichter en zijn nu ex-vrouw maakten het nieuws van hun scheiding zelf bekend met identieke verklaringen op Twitter.

“Na veel nadenken en veel werken aan onze relatie, hebben we de beslissing genomen om ons huwelijk te beëindigen”, zo twitterden Bill en Melinda Gates. “We geloven niet langer dat we samen kunnen groeien als een koppel in deze volgende fase van ons leven.”

“In de afgelopen 27 jaar hebben we drie ongelooflijke kinderen opgevoed en een stichting opgebouwd die over de hele wereld werkt om alle mensen in staat te stellen een gezond en productief leven te leiden.”

Entertainmentwebsite TMZ zegt dat het de scheidingspapieren kon inkijken, die door Melinda Gates ingediend zouden zijn. Daarin schrijft ze volgens de site dat hun huwelijk “onherstelbaar gebroken” is. Uit de papieren zou ook blijken dat Bill en Melinda Gates geen voorhuwelijkscontract hadden, maar wel een recent scheidingscontract. Ze zouden volgens meerdere media een overeenkomst hebben over de verdeling van hun gezamenlijke bezittingen, en zullen zo de gevraagde rechtbankzitting in april 2022 allicht niet nodig hebben, denkt TMZ.

Leren kennen bij Microsoft

Gates, de vierde rijkste man ter wereld met een vermogen van om en bij 124 miljard dollar (102 miljard euro), huwde in januari 1994 met Melinda op het zonnige Hawaï. De twee hadden elkaar zeven jaar eerder leren kennen bij Microsoft. Als projectmanager was Melinda Gates - née French - verantwoordelijk voor Microsoft Encarta en Expedia. In 1996 verliet Melinda het bedrijf om zich helemaal op haar gezin te focussen.

De familie Gates bracht drie kinderen groot: Jennifer, 25, Rory, 21 en Phoebe, 18. De oudste, Jennifer, reageerde intussen via Instagram: “Hoi vrienden, ondertussen hebben velen van jullie het nieuws gehoord dat mijn ouders uit elkaar gaan. Het is een uitdagende periode geweest voor onze hele familie. Ik ben nog steeds aan het leren hoe ik het best mijn eigen proces en emoties, en familieleden, kan ondersteunen momenteel en ik ben dankbaar voor de ruimte om dat te doen. Ik ga persoonlijk geen verder commentaar geven op gelijk wat rond de breuk, maar weet alstublieft dat je lieve woorden en steun de wereld voor me betekenen.”

Bill (65) en Melinda Gates (56) gaan scheiden na 27 jaar huwelijk: “We geloven niet dat we nog langer kunnen groeien als koppel”
Foto: Instagram

Foundation

Het koppel richtte in 2000 de Bill & Melinda Gates Foundation op. Hun stichting blijft nog steeds afgetekend de grootste liefdadigheidsinstelling ter wereld.”Mijn rijkdom teruggeven aan de maatschappij”, zo verantwoordde Bill zijn beslissing om uit de dagelijkse leiding van softwaregigant Microsoft te stappen en zich meer met de ander te gaan bezighouden.

De twee filantropen - door het gezaghebbende blad Fortune in 2019 uitgeroepen tot aanvoerders van de Greatest Leaders List (grootste leiderslijst) - stoppen duizelingwekkend veel geld in programma’s om armoede te bestrijden, het klimaat te redden en vermijdbare ziektes - waaronder malaria en aids - de wereld uit te helpen. Aan de Oxford University gaven ze vorig jaar nog fondsen om in recordtempo een coronavaccin te ontwikkelen.

Onderzoekers die vrezen dat de breuk een impact zal hebben op hun studies, kunnen op beide oren slapen. Want hoewel hun wegen zullen scheiden blijven ze geloven in hun missie. “We blijven ons werk bij de stichting voortzetten en dus ook samenwerken”, verklaren ze. En dat willen ze doen in alle rust en discretie, zo blijkt. “We vragen om ruimte en privacy voor ons gezin terwijl we door dit nieuwe leven navigeren.”

Help!

Discreet en bescheiden: dat is de familie Gates vast en zeker. Twee jaar geleden kwam daar een beetje verandering in, toen Melinda haar levenswerk op papier zette: The Moment of Lift. Daarin heeft ze het niet alleen over vrouwenrechten, maar vertelt ze ook opvallend openhartig over haar huwelijk met Bill. Over haar strijd om gelijke tred met haar miljardair te houden, waarin ze uiteindelijk wel zou slagen.

“Ik zie ook bij ons thuis een ongelijke verdeling van onbetaald werk. Kinderen grootbrengen kost heel veel tijd: pendelen naar school, de dokter, sport- en theaterlessen. En op verschillende momenten heb ik uitgeput tegen Bill gezegd: Help!’’

Bill besluit prompt twee keer per week hun dochter naar school te brengen. “Na een week of drie zag ik op mijn dagen veel meer vaders die hun kinderen naar de klas brachten. Dus stapte ik op een van de moeders af en zei: Hallo, hoe gaat het? Veel vaders hier. En ze zei: Toen we Bill ze zagen brengen, hebben we thuis gezegd: Bill Gates brengt zijn kind naar school, dan kan jij dat ook doen.”

“Hart vol”

Ook in de Netflix-documentaire Inside Bill’s Brain: Decoding Bill Gates van september 2019 spraken de twee over hun relatie. Gevraagd wat hij op zijn sterfbed zou wensen dat hij gedaan had en niet deed, zei Bill Gates: “Melinda bedanken.” Hij zei dat ze echt wel “partners” zijn, en een vriend merkte op dat hij geen ongelijkheid tussen hen zag.

Het koppel vertelde in de reeks hoe hun relatie eerst niet echt serieus was. “Zij had andere vriendjes en ik had Microsoft.” “Ik was nieuw bij Microsoft en daar waren veel mannen. Weet je, je kijkt nog rond, je zoekt het nog uit.” Maar na een jaar zeiden ze toch dat ze van elkaar hielden en begonnen ze te denken aan de toekomst. “Bill wilde getrouwd zijn, maar hij wist niet of hij zich er echt op kon toeleggen én Microsoft hebben”, vertelde Melinda.

Op hun vijfentwintigste huwelijksverjaardag, op 1 januari 2019, deelde Melinda Gates een video vanop hun trouwfeest. “Ik dacht dat mijn hart vol was die avond, maar de laatste 25 jaar hebben me geleerd hoe vol een hart wel kan raken. Gelukkig jubileum, Bill Gates!”

Corrigeer

MEER NIEUWS