Duitser opgepakt voor versturen van meer dan honderd extreemrechtse haatmails naar publieke figuren

Duitser opgepakt voor versturen van meer dan honderd extreemrechtse haatmails naar publieke figuren

Themabeeld Foto: Shutterstock

De Duitse justitie heeft dinsdag een man gearresteerd die ervan verdacht wordt meer dan honderd dreigbrieven te hebben verstuurd naar publieke figuren en migranten. De man, een 53-jarige werkloze Duitser, ondertekende zijn brieven met het pseudoniem NSU 2.0, een verwijzing naar een neonazistische groepering die in de jaren 2000 verantwoordelijk was voor zo’n twaalftal moorden.

De man zou sinds augustus 2018 een reeks dreigbrieven hebben verstuurd met haatdragende, beledigende en bedreigende inhoud, aldus het parket. De meer dan honderd brieven waren voornamelijk gericht aan publieke figuren die bekendstaan voor hun engagement tegen racisme en antisemitisme, maar ook migranten werden het slachtoffer.

De onderzoekers gingen er lange tijd van uit dat ze met een politieman te maken hadden, aangezien de afzender toegang had tot vertrouwelijke adressenbestanden. Duitse media schrijven echter dat de man die adressen te pakken zou gekregen hebben via het darknet, en door het misbruiken van het vertrouwen van verschillende personen.

De 53-jarige verdachte werd in het verleden al veroordeeld voor feiten gelinkt aan extreemrechtse groeperingen.

Corrigeer

MEER NIEUWS