PRAKTISCHE GIDS. Alles wat u moet weten over de Giro D’Italia 2021: wie, wat, waar en wanneer?

PRAKTISCHE GIDS. Alles wat u moet weten over de Giro D’Italia 2021: wie, wat, waar en wanneer?

Foto: AP

De Giro’Ditalia of Ronde van Italië is de eerste van de Drie Grote Rondes en in 2021 het grote debuut van Remco Evenepoel in zo’n rittenkoers van drie weken. Het roze circus zal de komende drie weken de sportactualiteit domineren: bent u er klaar voor? Ontdek er hier alles over!

Wanneer wordt de Giro 2021 gereden?

Van zaterdag 8 mei tot en met zondag 30 mei. Opgelet: de rustdagen zijn niet op maandag zoals in de Tour, maar op dinsdag!

Waar kan ik het live volgen?

Op sportwereld.be kan je elke rit van start tot finish volgen via onze live-verslaggeving!

Op televisie zijn de live uitzendrechten voor Nederland en Vlaanderen exclusief in handen van Eurosport. De commentator van dienst is de Belg Jeroen Vanbelleghem, co-commentator is de Nederlandse ex-profwielrenner Karsten Kroon.

Dus geen live koers op één of Canvas, wel ‘Sporza Giro’ waarin Ruben Van Gucht ’s avonds de actua van de dag presenteert. Van maandag tot en met zaterdag telkens om 19.40 uur op Canvas (herhaling op Eén, na ‘Laat’) en op zondag rond 22.40 uur op Eén.

Wanneer komen de renners aan?

Het startuur varieert van 11 tot 14 uur, maar als aankomstuur wordt er door de organisatie steevast gemikt op 17u15, afhankelijk van de gemiddelde snelheid kan dit uiteraard iets vroeger of later zijn.

Welke ritten mag ik zeker niet missen?

Deze keer wordt niet afgezakt naar het zuiden van Italië, en zijn er slechts twee korte uitstapje naar Slovenië en Zwitserland. Zoals altijd serveert organisator Mauro Vegni echter een enorm veeleisend parcours met slechts een handvol kansen voor de sprinters en zes aankomsten bergop. De ritten die je zeker niet mag missen zijn:

Zaterdag 8 mei - Etappe 1: De korte, individuele tijdrit

Zondag 16 mei - Etappe 9: Eerste, echte bergrit over de Apennijnen van Abruzzo

Woensdag 19 mei - Etappe 11: De wijnetappe, met in de finale een mini-Strade Bianche

Zaterdag 22 mei - Etappe 14: Met de mythische Monte Zoncolan als slotklim

Maandag 24 mei - Etappe 16: Met dhoogste berg van deze Giro: de Passo Pordoi

Zaterdag 29 mei - Etappe 20: De voorlaatste etappe is een loodzware Alpenrit

Zondag 30 mei - Etappe 21: De afsluitende en allesbeslissende tijdrit

LEES OOK. PARCOURS GIRO D’ITALIA 2021. Bekijk hier alle ritten, de sleutelmomenten en de belangrijkste cols

Wie zijn de favorieten?

In België kijkt iedereen reikhalzend uit naar de prestaties van Remco Evenepoel. Het toptalent verschijnt echter aan de start zonder wedstrijdkilometers in de benen, na zijn zware val in de Ronde van Lombardije en een lange revalidatie. Het blijft dus afwachten tot wat hij in staat zal zijn, en officieel is João Almeida de kopman van Deceuninck - Quick-Step.

De topfavoriet is echter Egan Bernal, hoewel er door zijn rugproblemen ook vraagtekens zijn rond de kopman van INEOS-grenadiers. Als grootste uitdagers worden Simon Yates (Team BikeExchange), Aleksandr Vlasov (Astana), Hugh Carthy (EF Education-Nippo) en Mikel Landa (Bahrain-Victorious) genoemd. Nog in de gaten te houden zijn Romain Bardet, Emanuel Buchmann, Bauke Mollema, Pello Bilbao, Jai Hindley en de net op tijd herstelde Vincenzo Nibali.

LEES OOK. DEELNEMERSLIJST. Giro d’Italia 2021

Wat mogen we van de Belgen verwachten?

Evenepoel mag dan wel met alle aandacht gaan lopen, er zijn nog genoeg Belgen om naar uit te kijken. Wat kan Victor Campenaerts nog in de tijdritten? Pikt Thomas De gendt weer zijn ritje en/of trui mee? Wat kan Tim Merlier in de sprint?

LEES OOK. Deze acht Belgen moet u in de gaten houden

Hoe was het vorig jaar?

De 25-jarige Brit Tao Geoghegan Hart won in oktober de Giro d’Italia nadat hij de afsluitende tijdrit sneller afwerkte dan Jai Hindley, die bij de start van de tijdrit in dezelfde tijd stond maar in de roze trui mocht starten. Uiteindelijk won Geoghegan Hart de Giro met een verschil van amper 39 seconden.

Welke speciale truien zijn er?

De Tour de France heeft de gele trui, maar in de Giro draagt de leider in de stand de roze trui of maglia rosa. De paarse trui is voor de leider in het puntenklassment, de blauwe trui voor het bergklassement en de witte trui voor de beste jongere.

Mis niets van de Giro 2021: lees hier artikels en bekijk alle klassementen!

Palmares:

2010: Ivan Basso (Liquigas-Doimo)

2011: Michele Scarponi(Lampre-ISD)

2012: Ryder Hesjedal (Garmin-Barracuda)

2013: Vincenzo Nibali (Astana)

2014: Nairo Quintana (Movistar Team)

2015: Alberto Contador(Tinkoff-Saxo)

2016: Vincenzo Nibali (Astana)

2017: Tom Dumoulin (Team Sunweb)

2018: Chris Froome (Team Sky)

2019: Richard Carapaz (Movistar Team)

2020: Tao Geoghegan Hart (Team INEOS Grenadiers)

Corrigeer

MEER NIEUWS