FAST-team opende dit jaar al 143 nieuwe dossiers van voortvluchtige veroordeelden

FAST-team opende dit jaar al 143 nieuwe dossiers van voortvluchtige veroordeelden

Minister van Justititie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) heeft dinsdag een bezoek gebracht aan het Fugitive Active Search Team (FAST) in de kantoren van de federale gerechtelijke politie in Brussel. Het FAST heeft in 2021 tot nu toe 143 nieuwe dossiers geopend, 89 voortvluchtigen gearresteerd met de hulp van partners en 20 autonome arrestaties uitgevoerd, maar 1.900 dossiers staan nog steeds open.

Tussen de archiefkasten, computerschermen en posters met een spiedende wolvenkop legde FAST-diensthoofd Gerry Van Loock minister Van Quickenborne de resultaten van zijn team voor. Dat team werd het voorbije jaar met vijf mensen versterkt. Er werken nu zestien mensen: veertien operationele onderzoekers en twee administratieve medewerkers.

In 2020 openden ze 554 nieuwe dossiers, waarvan er 148 binnen hetzelfde jaar werden afgesloten. Er werden 294 voortvluchtigen gearresteerd, van wie 90 in België. Het Belgische FAST arresteerde 24 voortvluchtigen op vraag van andere landen uit het Europese FAST-netwerk (European Network of Fugitive Active Search Teams of ENFAST). Het was daarmee de op twee na beste leerling van de klas: enkel Spanje en Duitsland deden het beter.

Het FAST heeft als opdracht voortvluchtige veroordeelde misdadigers en verdachten te lokaliseren en te arresteren. Van Loock vergelijkt de voortvluchtigen met opgejaagd wild: ook zij worden in het nauw gedreven tot ze zich uiteindelijk vertonen.

Maar de onderzoekers voelden zich lang aan handen en voeten gebonden. Sinds de wet van 5 mei 2019 is echter bepaald dat het FAST bij de opsporing van voortvluchtigen bijzondere opsporingsmethoden en onderzoekstechnieken mag hanteren. Dat leidde tot meer slagkracht en efficiënter onderzoek. Het koninklijk besluit van 23 juni 2019 bepaalde dan weer dat het FAST die methoden en technieken niet alleen mag toepassen in de zoektocht naar voortvluchtige veroordeelden, maar ook naar voortvluchtige verdachten.

Technische IT-ers

Het FAST van de toekomst gaat gericht met de beschikbare informatie aan de slag, belooft Van Loock. “We zijn op zoek naar technische IT’ers, die grote hoeveelheden data kunnen verwerken. Het voorbije jaar is ons personeel versterkt, maar volstaan die veertien onderzoekers om alle dossiers aan te pakken? Neen”, aldus Van Loock. “We hebben ook nood aan een voertuigenpark dat aangepast is aan de aard van onze opdrachten en aan kledij om onopgemerkt dichterbij te kunnen komen. Training maakt onze mensen alleen maar beter. We moeten nu vooral ervaring opdoen. De nieuwe wetgeving houdt ook een leerproces in.”

Dinsdag kondigden het FAST en minister Van Quickenborne ook aan dat de Belgische “most wanted”-lijst geraadpleegd kan worden op de website van de federale politie. De gezochte voortvluchtige veroordeelde misdadigers staan er naast de opsporingsberichten en de zogenaamde “eigenaar gezocht”-berichten, die gestolen goederen terug bij hun rechtmatige eigenaar moeten brengen.

Corrigeer

MEER NIEUWS