Donald Trump blijft niet welkom op Facebook, maar sociale netwerk moet beslissing binnen de zes maanden herbekijken

Video: Het Nieuwsblad

Donald Trump blijft nog steeds gebannen van Facebook, maar de Oversight Board - een onafhankelijk orgaan dat toekijkt op de acties van het sociale medium - vraagt wel dat Facebook haar beslissing binnen de zes maanden herbekijkt.

LEES OOK. Woensdag beslist Facebook of Donald Trump verbannen blijft of niet

De voormalige Amerikaanse president Donald Trump moet niet terug toegelaten worden op Facebook en Instagram. Begin januari was Trump van de netwerken gegooid omdat hij zonder bewijs bleef beweren dat er gefraudeerd was tijdens de presidentsverkiezingen. Ook de bestorming van het Capitool, en de uitspraken van de toenmalige president daarover op sociale media, waren Facebook een doorn in het oog.

Terechte schorsing

Vandaag moest de Oversight Board, een soort onafhankelijk orgaan dat Facebook controleert, zich uitspreken over die ban. Heeft Facebook zijn eigen regels goed gevolgd? Moet Trump terug aan boord gehaald worden? “De posts van Trump tijdens de opstand in het Capitool hebben de regels van Facebook zwaar geschonden. Hij heeft er geweld mee aangemoedigd en gelegitimeerd.” De ban was dus terecht.

Regels geschonden

Maar, zo zegt de Board, Facebook heeft ook haar eigen regels geschonden. “Een ban voor onbepaalde duur kan Facebook niet opleggen. Zoiets staat niet in de huidige regels beschreven. Er zijn ook geen duidelijke criteria voor die maatregel en het geeft Facebook de totale macht om de regel op te leggen en weer op te heffen. Daarom moet er binnen de zes maanden een nieuwe straf opgelegd worden. Facebook kan een in de tijd beperkte ban opleggen, of het kan overgaan tot het permanent verwijderen van Trumps account.”

LEES OOK. Twitter, Facebook en Instagram weren Donald Trump

Trump werd na de bestorming van het Capitool in januari verbannen van onder meer Twitter, Facebook en YouTube, nadat hij zijn volgers had opgehitst. De ban op Twitter is permanent, zo liet het bedrijf eerder al weten. YouTube wil zijn profiel deblokkeren wanneer “het risico op geweld is afgenomen”.

Donald Trump blijft niet welkom op Facebook, maar sociale netwerk moet beslissing binnen de zes maanden herbekijken
Foto: REUTERS

De Oversight Board werd eind januari opgericht en bestaat uit externen die moeten toekijken of Facebook haar eigen regels wel volgt. In het verleden deed het onder meer al uitspraak over het bannen van Zwarte Piet .

Facebook: “Zullen duidelijke actie ondernemen”

Kort na de uitspraak van de Board, reageerde Facebook met een statement. “We zijn blij dat erkend wordt dat we een uitzonderlijke maatregel hebben moeten nemen, gezien de ongeziene omstandigheden. We gaan nu de beslissing bekijken en een actie ondernemen die zowel duidelijk als proportioneel is. Maar de Board heeft niet gevraagd om het account van mijnheer Trump meteen terug te plaatsen en heeft ook niet gespecifieerd hoe lang de straf dan moet zijn. Tot we een beslissing genomen hebben, blijven de accounts van mijnheer Trump dan ook opgeschort.”

Corrigeer

MEER NIEUWS