GIRO 2021. Etappe 9 (Castel di Sangro - Campo Felice). De eerste officiële bergrit

GIRO 2021. Etappe 9 (Castel di Sangro - Campo Felice). De eerste officiële bergrit

In de negende etappe worden de kaarten een eerste keer geschud in deze Giro met de eerste, echte bergrit over de Apennijnen van Abruzzen naar het skigebied Campo Felice. Onderweg wachten zondag vier gecategoriseerde beklimmingen, goed voor 3.400 hoogtemeters.

Start: om 12u15 in Castel di Sangro

Aankomst: omstreeks 17u15 in Campo Felice

Afstand: 158 km (3.400 hoogtemeters)

Het parcours

Vanaf de start gaat het 120 kilometer lang over een aaneenschakeling van lange beklimmingen over relatief brede wegen, gevolgd door soms technische afdalingen. Na de klim naar Ovindoli (12,4 km aan 5,1%) kan nog even op adem worden gekomen tot aan de slotklim vanuit Rocca di Cambio .

Dit zijn de sleutelmomenten

De klim naar het skigebied Campo Felice is bijna 6 km lang met de laatste 1.600 meter over onverharde wegen en pieken van 14% in de laatste 500 meter.

Wat u van deze rit nog moet weten

Castel di Sangro is de toegangspoort van de Abruzzen. De basiliek van Santa Maria Assunta staat op de top van de berg en is vanuit de hele stad zichtbaar is. De grootste attractie is echter de historische trein op de Sulmona-Isernia-spoorlijn, die twee nationale parken en een natuurreservaat doorkruist. Het toeristisch gebied Alto Sangro is bekend voor zijn skipistes en wandeltochten in de zomer. De gastronomie is vooral gebaseerd op de schapencultuur.

Rocca di Cambio is de hoogstgelegen stad van de Abruzzen. Tot 50 jaar geleden leefde de stad van de landbouw, op kleine schapen- en veeboerderijen, vanaf dan werd het een toeristische trekpleister met de oprichting van het skigebied Campo Felice. In de jaren ‘60 streek de Giro streek er voor het eerst neer met klinkende namen als Merckx, Anquetil en Gimondi als hoofdrolspelers. In 2012 won Paolo Tiralongo er voor het laatst, voor Michele Scarponi.

GIRO 2021. Etappe 9 (Castel di Sangro - Campo Felice). De eerste officiële bergrit
Foto: AFP
Corrigeer

MEER NIEUWS