GIRO 2021. Etappe 10 (L’Aquila - Foligno). Korte, heuvelende etappe met vlakke finale

GIRO 2021. Etappe 10 (L’Aquila - Foligno). Korte, heuvelende etappe met vlakke finale

Voor een deugddoende rustdag in deze Giro wacht maandag eerst nog de tiende etappe op rij. De eerste Giro-week wordt afgesloten met een korte, heuvelende etappe met een vlakke finale.

Start: om 12u15 in L’Aquila

Aankomst: omstreeks 17u15 in Foligno

Afstand: 139 km

Het parcours

Na de beklimmingen naar Sella di Corno, Forca di Arrone en Valico della Somma vlakt de route af in het laatste deel en loopt het vanaf dan over brede en grotendeels rechte wegen.

Dit zijn de sleutelmomenten

De laatste kilometers zijn vrij recht, tot twee kilometer van de finish. Met eerst een bocht naar rechts, onmiddellijk gevolgd door een U-bocht naar links en een flauwe bocht binnen de 500 meter is het een eerder technische sprint.

Wat u van deze rit nog moet weten

L’Aquila (“de adelaar”) is de hoofdstad van de regio Abruzzen, gelegen op 714 m hoogte. De stad ligt op een heuvel in de vallei van de rivier de Aterno en wordt omgeven door het Appenijnen-gebergte. De stad bloeide open dankzij de wolindustrie en de verkoop van saffraan, wat zorgde voor een rijke artistieke en culturele periode waarvan de restanten nog duidelijk te zien zijn in het historische centrum. Bij het plaatselijke gerecht Arrosticini, stukjes schaap aan een spies geregen en gebarbecued op een open vuur, hoort een goede rode wijn uit Montepulciano d’Abruzzo. Als dessert zijn er de beroemde Torrone (nougat) en de Ferratelle-koekjes.

Ook Foligno heeft een rijke geschiedenis, samen met tal van culinaire tradities. Belangrijke bezienswaardigheden zijn onder meer de neoklassiek-barokke kathedraal, het stadhuis, het Palazzo Orfini en Piazza della Repubblica, het kloppende hart van de stad. De lokale keuken biedt Umbrische erwtensoep, bruschette met olijfolie, verse handgemaakte pasta gekruid met wildsaus of truffel, lamsgebraad en de beroemde coratella gemaakt van hart en bloedvaten. Uiteraard met een glas Sagrantino wijn.

In Foligno werd al vaker gesprint voor de dagzege. In 2016 was André Greipel er nog de snelste voor de Italianen Giacomo Nizzolo en Sacha Modolo, in 2014 won Nacer Bouhanni voor Giacomo Nizzolo, Luka Mezgec en roze trui Michael Matthews.

GIRO 2021. Etappe 10 (L’Aquila - Foligno). Korte, heuvelende etappe met vlakke finale
Foto: BELGAIMAGE
Corrigeer

MEER NIEUWS