GIRO 2021. Etappe 11 (Perugia - Montalcino). Wijnetappe met mini-Strade Bianche

GIRO 2021. Etappe 11 (Perugia - Montalcino). Wijnetappe met mini-Strade Bianche

De tweede Giro-week begint met de beruchte wijnetappe, met in de finale een mini-Strade Bianche. Met bijna 2.500 m hoogtemeters en vier onverharde stroken van in totaal 35 km in de laatste 70 km wordt dit een zeer uitdagende etappe in Toscane.

Start: om 12u55 in Perugia

Aankomst: omstreeks 17u15 in Montalcino

Afstand: 162 km

Het parcours

De eerste onverharde sector begint na 90 km in Torrenieri, met meteen ook een technische afdaling. Na Buonconvento en Bibbiano begint het tweede onverharde gedeelte. De Castiglion del Bosco is zes km lang maar gaat fors omhoog met stijgingspercentages van bijna 16% halverwege, meteen gevolgd door de gecategoriseerde klim naar Passo del Lume Spento. Na de afdaling richting Montalcino wacht echter nog een omweg via Castelnuovo dell’Abate met de twee laatste onverharde sectoren. Vervolgens wacht opnieuw een afdaling van bijna vier kilometer naar Montalcino, de laatste meters lopen echter nog venijnig op tot 12%.

Dit zijn de sleutelmomenten

De Passo del Lume Spento op vier kilometer van de streep hakt er fors in: bijna 13 km lang en in het begin onverharde stukken tot 16%...

Wat u van deze rit nog moet weten

Perugia is een universiteitsstad in Umbrië die, gelegen op een heuvel, de hele Tibervallei domineert. Prugia heeft twee stadsmuren, de Corso Vannucci is de brede hoofdstraat die eindigt bij de San Lorenzo kathedraal op Piazza IV Novembre, met ook de Fontana Maggiore. Als startplaats van deze wijnetappe worden de plaatselijke wijnen Montefalco Sagrantino en Torgiano Rosso Riserva in de kijker gezet. De plaatselijke keuken is heel eenvoudig en de typische seizoensproducten verrijken de vleesgerechten (schapen, varkensvlees en wild), aangevuld met de echte specialiteiten zoals de truffel.

Montalcino is een oud middeleeuws dorp in de Italiaanse provincie Siena, gelegen op een heuvel midden de wijngaarden en olijfbossen. Montalcino past perfect in deze wijnetappe: Brunello di Montalcino en Rosso di Montalcino zijn de bekendste wijnen. De witte truffel van de Crete Senesi is een lokale specialiteit, maar door het mediterrane struikgewas en de omringende bossen wordt Montalcino sinds enkele jaren ook “Città del Miele” of de stad van de honing genoemd.

Montalcino was ook het decor van één van de meest beklijvende etappes in de Giro: de zevende etappe uit 2010. Door de regen waren de grindwegen herschapen in modderwegen en was geen renner meer te herkennen. Na een ware slijtageslag won wereldkampioen Cadel Evans, net voor Damiano Cunego en Alexandre Vinokourov.

GIRO 2021. Etappe 11 (Perugia - Montalcino). Wijnetappe met mini-Strade Bianche
Foto: AFP
Corrigeer

MEER NIEUWS