Remco Evenepoel met veel goesting aan de start van Giro: “Risico genomen door zonder wedstrijdkilometers te starten”

Video: rr

Remco Evenepoel gaf woensdagavond samen met mede-kopman Joao Almeida een persconferentie met zijn team Deceuninck-Quick Step. Evenepoel weet net als iedereen nog niet waar hij staat na zijn maandenlange revalidatie en wil dan ook vooral genieten van de comeback. “Ik moet afwachten hoe mijn lichaam reageert.”

Net voor de start van de persconferentie van Deceuninck-Quick Step zegevierde Sam Bennett in de Ronde van Algarve. De toon voor de meeting was gezet. Wie de Giro zou winnen? Het duo Remco Evenepoel - Joao Almeida wees halverwege de persconferentie naar elkaar. “We gaan hem delen”, lachte Evenepoel.

Het is wel een thema, de samenwerking tussen Almeida en Evenepoel in deze Giro. Almeida verwees naar eerdere succesvolle samenwerkingen in de Ronde van Burgos en Algarve, maar toen was Evenepoel in topvorm. Dat is nu heel anders. Althans, dat vermoedt de buitenwereld.

“Ik ben blij om te starten, tien maanden na mijn val in de Ronde van Lombardije”, aldus Evenepoel. Hij reed in 2021 nog geen enkele wedstrijd. “We hebben een risico genomen zonder wedstrijdkilometers te starten. Een voorbereidingskoers rijden zat er qua timing gewoon niet meer in. Het is fijn om terug in het peloton te zijn en samen te zijn met de ploeg. Ik maak me weinig zorgen over de eerste beklimmingen bergop. Dat is nog te vroeg, wellicht. Ik moet afwachten hoe mijn lichaam reageert. Het hoofddoel blijven de Olympische Spelen.”

Remco Evenepoel met veel goesting aan de start van Giro: “Risico genomen door zonder wedstrijdkilometers te starten”
Foto: Olivier Matthys

Geen veranderde plannen dit jaar

De Olympische Spelen zijn het hoofddoel voor Evenepoel, die dankzij veel tijdritkilometers in deze Giro kan inschatten waar zijn progressie staat. “De grote plannen voor 2021 zijn niet veranderd door de val. Alles hangt af van deze Giro uiteraard. Ik wil me nu goed en vertrouwd voelen op de fiets en in het peloton. Ik kijk voor zaterdag in de ploeg eerder naar Remi Cavagna, die in de Ronde van Romandië een tijdrit won. De andere grote favoriet is uiteraard wereldkampioen Filippo Ganna. Ik heb maar één devies zaterdag: zo snel mogelijk vlammen negen kilometer lang. Tijdrijden op de eerste koersdag wordt pijnlijk. Ik hou van tijdrijden en ik heb veel getraind op de fiets. Maar dit is belangrijk voor de opbouw naar de Olympische Spelen. We zien wel waar het schip strandt.”

Deze hele Giro wordt wellicht een vergelijkbare opdracht: kijken waar de mogelijkheden van de nog steeds piepjonge Evenepoel liggen na zo’n zware revalidatie. “Ik voel me gezond en ik ben fysiek klaar om te koersen. Maar trainingen zijn niet hetzelfde als een koers. Dus dat wordt afwachten voor iedereen, inclusief mezelf.”

Remco Evenepoel met veel goesting aan de start van Giro: “Risico genomen door zonder wedstrijdkilometers te starten”
Foto: BELGA

“Niet koersen drijft je richting depressie”

Voor de mede-kopman van Deceuninck-Quick Step is deze Giro een soort herstart na een gigantisch succesvolle start van zijn jonge carrière. De revalidatie was zwaar, fysiek én mentaal. “Mijn diepste punt uit mijn ganse leven was voor het eerst uit mijn bed stappen na die valpartij. Dat deed zoveel pijn. Lang niet koersen kan je echt tot een depressie drijven, hoor. Ik heb uiteindelijk niet echt het gevoel gehad langs de zijlijn te zitten. In de wintermaanden was het wel lastig, ook al passeerden de dagen sneller. De laatste dagen en weken moest ik keihard werken om in de beste vorm te geraken voor deze Giro. Maar ik zag hoe straf ons team weer presteerde de afgelopen maanden. Ik moet hard werken om hetzelfde te kunnen doen, maar het gaf me vooral veel motivatie.”

De stevige contractverlenging bij Deceuninck-Quick Step was ook een belangrijk thema tijdens de revalidatie. “Je voelt vertrouwen als je een contract tot 2026 tekent bij een team. Mijn contractverlenging bij Deceuninck-Quick Step was een dankjewel aan Patrick en het volledige team, dat mij in goede en slechte tijden steunt. Met dat contract achter de rug, kan ik me focussen op het sportieve.”

(Bekijk hier de volledige persconferentie)

Corrigeer

MEER NIEUWS