Siegfried Bracke wou regisseur Jan Verheyen zelf laten kiezen voor welke film hij subsidies krijgt

Jan Verheyen uitte zich in het verleden als sympathisant van Brackes partij N-VA. ©  JEFFREY GAENS

Bron: BELGA

Amper is Siegfried Bracke aangesteld als voorzitter van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) of de poppen gaan aan het dansen. Bracke wou regisseur Jan Verheyen zelf laten kiezen voor welke film hij subsidies wou krijgen. Dat blijkt uit een verslag dat De Morgen kon inkijken.

Er lagen twee projecten van Jan Verheyen op tafel bij het VAF om financiële steun te krijgen: Happening en Bittersweet Sixteen. De beoordelingscommissie van het VAF zag weinig in die laatste, maar adviseerde een betoelaging van net geen miljoen euro subsidie voor Happening.

Alleen was Siegfried Bracke het daar niet mee eens. Op de bijeenkomst midden april van de raad van bestuur, waarvan hij sinds kort voorzitter is, stelde hij voor om het advies van de beoordelingscommissie naast zich neer te leggen, blijkt uit het verslag. Volgens die notulen vroeg Bracke “om te overwegen om door Jan Verheyen een keuze te laten maken voor welk project hij steun krijgt”. Bracke zelf zou voorstander zijn geweest van Bittersweet Sixteen, een tienerfilm.

De vraag van Bracke werd afgewezen – er werd ook niet over gestemd – maar blijft wel nazinderen. De voorbije jaren gebeurde zoiets immers zelden, zegt een bron die al lang meedraait in het VAF en de Vlaamse audiovisuele sector.

De kwestie ligt extra gevoelig omdat het om projecten van Jan Verheyen gaat, een filmmaker die zich in het verleden weleens outte als sympathisant van N-VA, de partij van Bracke. De VAF-voorzitter ziet zelf geen graten in zijn vraag om een advies niet te volgen, hij ontkent ook dat er een politieke agenda achter schuilgaat.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer