Zoogdieren van Zoo Antwerpen en Planckendael coronavrij verklaard na mestonderzoek

Zoogdieren van Zoo Antwerpen en Planckendael coronavrij verklaard na mestonderzoek

Foto: Zoo Antwerpen

Antwerpen / Mechelen -

Wetenschappers van de Universiteit Antwerpen hebben de voorbije maanden meststalen van alle zoogdieren van Zoo Antwerpen en Planckendael onderzocht op zoek naar sporen van het coronavirus. Alle 1.116 testen waren echter negatief. “De resultaten zijn een bijzonder goede zaak voor onze dierentuinen, die zich streng aan de coronamaatregelen houden”, zegt Herwig Leirs, voorzitter van de raad van bestuur.

Om na te gaan of de zoogdieren van Zoo Antwerpen en Planckendael het voorbije jaar besmet raakten met Covid-19, verzamelden verzorgers vanaf eind 2020 drie keer een meststaal van elk dier. Zo kon er een PCR-test worden afgenomen zonder een wisser in de neus van de dieren te moeten steken. “Dat is te invasief voor de meeste soorten”, zegt dierenarts Frans Vercammen. “Die methode is bij wilde dieren zoals leeuwen of chimpansees bovendien zeer gevaarlijk voor de onderzoekers. We gaan individuen ook zeker niet verdoven voor dergelijk wetenschappelijk onderzoek.”

Zoogdieren van Zoo Antwerpen en Planckendael coronavrij verklaard na mestonderzoek
Foto: Belga

Zoo Antwerpen en Planckendael stellen dat ze tijdens de coronapandemie strikte maatregelen nemen om het virus ver weg van de dieren te houden. Mondmaskers en handschoenen worden nog meer gebruikt dan voorheen, en verzorgers letten nog meer op mogelijke symptomen van virussen zoals hoesten, niezen en vermoeidheid. Volgens de dierentuinen kan het onderzoek ook helpen om wildpopulaties te beschermen tegen door de mens overgedragen virussen.

Op de hoogte blijven van al het nieuws rond het coronavirus? Volg hier de laatste updates.

Meer over Coronavirus

Corrigeer

MEER NIEUWS

AANGERADEN