Caleb Ewan begint in de Giro aan ambitieus plan: “Ik wil dit jaar een rit winnen in elke grote ronde”

Caleb Ewan begint in de Giro aan ambitieus plan: “Ik wil dit jaar een rit winnen in elke grote ronde”

Foto: AP

Caleb Ewan is dé man die voor Lotto-Soudal de ritzeges moet binnenhalen in deze Ronde van Italië. De Australische sprintbom ziet de komende drie weken zelf zes kansen op een massaspurt, al is het twijfelachtig of hij de finish in Milaan zal halen. “Ik wil dit jaar vooral in elke grote ronde een etappe winnen en zal zien of ik eerder afstap.”

Vijf ritzeges in de Tour de France en drie ritoverwinningen in de Ronde van Italië heeft Caleb Ewan op zijn palmares. Dit jaar wil de 26-jarige Australiër een ritzege pakken in de drie grote ronden. “Dat is mijn hoofddoel vanaf nu. Te beginnen dus hier in Italië. Als ik die ritzege eenmaal beet heb, zal ik kijken wat het beste is voor mijn voorbereiding voor de Tour. Als ik niet meer honderd procent voel, denk ik niet dat ik de finish in Milaan zal halen.”

Zes sprintersetappes heeft Ewan in het roadbook gevonden. “En nog een paar twijfelgevallen die eventueel nog kunnen uitdraaien op een spurt.” In Milaan-Sanremo ging Ewan alvast met de allerbesten de Poggio over, dus misschien slaagt de Australiër er in de Giro ook wel in om als sprinter een geaccidenteerde finale te overleven. “Ik klim beter dan ooit, maar om eerlijk te zijn ben ik allicht nu bergop minder goed dan ik was in Milaan-Sanremo (waar hij tweede werd, nvdr.). In de aanloop naar die klassieker had ik specifiek getraind op dat klimmen. Dat heb ik nu niet gedaan, want ik moet hier in de Giro toch vooral so snel mogelijk kunnen sprinten.”

Samen met Sam Bennett is Caleb Ewan allicht de snelste man op twee wielen, maar de Ier van Deceuninck-Quick-Step is er in Italië niet bij. “Maar toch zijn er hier wel héél wat goede sprinters aanwezig hoor. Als mijn belangrijkste concurrenten zie ik Dylan Groenewegen, Elia Viviani, Fernando Gaviria, Tim Merlier en Giacomo Nizzolo. Ik vermoed dat het ook hun ploegen zullen zijn die een handje zullen toesteken om de ritten te laten uitdraaien op een massasprint.”

Ewan beseft ook dat er weinig teams zijn die met een volledige sprintersploeg naar de Giro zijn afgezakt. “En dat zal allicht leiden tot chaotische sprints. Geen enkele spurter - ook ik niet - heeft een volledige sprinttrein ter beschikking. Ik heb mijn belangrijkste jongens (Roger Kluge, Jasper De Buyst, nvdr.) mee, maar dat is niet genoeg om al vanaf tien kilometer voor de meet het initiatief te nemen. En dat geldt voor iedereen. Dus wat je gaat zien dat is dat iedereen in de laatste kilometers met twee à drie man naar voor zal proberen schuiven en dat zal tot chaos leiden.”

De klassiekers gingen de mist in voor Lotto-Soudal. Nu is het aan Caleb Ewan om de ploeg in de Giro opnieuw op de kaart te zetten. “Ik voel wel wat druk, ook al was ik er niet bij toen het mis liep in de klassiekers. Echt goed ging het daar niet. Maar ik focus mij liever op mijn eigen doelen. Als ik het ritten win in de drie grote rondes zal het uiteindelijk toch een goed jaar geweest zijn voor onze ploeg.”

Corrigeer

MEER NIEUWS