ACV sabelt regeringsvoorstel over lonen neer: “Verre van tevreden”

ACV sabelt regeringsvoorstel over lonen neer: “Verre van tevreden”

Foto: BELGA

De christelijke vakbond ACV kan zich niet vinden in het akkoord dat de regering heeft gesloten over de lonen. “Onze mensen zijn verre van tevreden”, aldus voorzitter Marc Leemans na een nationaal bestuur van de vakbond. Eerder wees ook ABVV-voorzitter Thierry Bodson het voorstel al af.

Vooral het feit dat de verstrengde loonwet blijft bestaan, is de christelijke vakbond een doorn in het oog. “Ons grootste punt van kritiek wordt genegeerd. De verstrengde loonwet blijft van toepassing, waardoor we met een loonnorm van 0,4 procent zitten. Dat is voor ons onaanvaardbaar”, aldus de ACV-voorman.

Dat er naast de loonmarge van 0,4 procent bovenop de index ruimte is voor een coronapremie van 500 euro verandert voor de vakbond niet veel aan de zaak. “Dat zal wellicht van toepassing zijn in een select groepje ondernemingen. Het gros van de werknemers zit opgesloten in een beperkt ‘carcan’ van 0,4 procent, op basis van een gemanipuleerde wet”.

LEES OOK. Vakbonden absoluut niet tevreden over loonakkoord: “Werknemers overgeleverd aan de goodwill van de werkgever? Niet meer van deze tijd”

Voor het ACV blijft de regering dan ook “volharden in de boosheid”. Leemans: “De regering heeft er niet voor gekozen om de loonwet aan te passen. De werknemers blijven opgesloten op de eerste rijstrook en moeten rijden aan beperkte snelheid, terwijl de Tesla’s en de Ferrari’s van de vrije beroepen, de zelfstandigen, de speculanten of de verhuurders op de tweede rijstrook volop mogen rijden”.

Hoe het nu verder moet, is niet duidelijk. De vakbond wacht op meer informatie en gaat zich maandag beraden. Of het tot acties zal komen, is evenmin duidelijk. “Dat zullen we maandag bekijken”.

De regering sloot woensdagnacht een akkoord over de lonen. Dat was in hun schoot beland, nadat de vakbonden en de werkgevers het niet eens raakten. De regering houdt vast aan de loonmarge van 0,4 procent bovenop de index. Sectoren of bedrijven die het goed hebben gedaan tijdens de coronacrisis, kunnen een coronapremie van maximum 500 euro netto toekennen. Dat zal in de vorm van een soort uitgebreide consumptiecheque kunnen.

LEES OOK. Krijg jij straks ook een coronapremie? Dit betekent het loonakkoord voor jouw portefeuille (+)

Vakbonden en werkgevers moeten zich wel nog buigen over enkele andere dossiers, zoals een verhoging van de minimumlonen, aanvullend pensioen, overuren en eindeloopbanen.

Corrigeer

MEER NIEUWS