Truiens vaccinatiecentrum krijgt parket en speurders over de vloer na klacht over vroegtijdige prik voor burgemeester

Het parket opent onderzoek naar lek over vaccinatie Veerle Heeren Video: TVL

Sint-Truiden -

De onderzoeksrechter in Hasselt, speurders van de federale gerechtelijke politie (fgp) van Limburg en het parket hebben donderdag een oriënterend bezoek gebracht aan het vaccinatiecentrum in Sint-Truiden. Omdat het een medische instelling betreft, was er ook iemand van de Orde der Geneesheren aanwezig. Het bezoek kadert in het gerechtelijk onderzoek naar een mogelijke schending van het medisch beroepsgeheim wegens het lekken van de vaccinatiegegevens van burgemeester Veerle Heeren en enkele personen uit haar entourage.

LEES OOK. Burgemeester Veerle Heeren blijft onder vuur liggen na te vroege vaccinatie, roep om ontslag steeds luider: “Hebben haar maanden geleden al vragen gesteld” (+)

“Medewerkers van het vaccinatiecentrum verleenden hun volledige medewerking en legden onder meer uit hoe het computersysteem werkt. In dat systeem zijn immers geheime medische gegevens van burgers aanwezig. De mensen moeten zekerheid hebben dat die geheime medische informatie niet in het onderzoek terechtkomt”, legt persmagistraat Bruno Coppin van het Limburgse parket uit. “Met de persoon van de Orde der Geneesheren heeft men nagegaan op welke manier het onderzoek verder kan verlopen zonder dat die geheime gegevens zouden kunnen lekken. Het medisch beroepsgeheim geldt immers ook ten aanzien van politiemensen en justitie. Bij de speurders zaten ook mensen van de computer crime unit, want er is ook klacht ingediend wegens hacking”, aldus de persmagistraat.

(Lees verder onder de video)

Veerle Heeren excuseert zich voor voortijdige vaccinatie Video: TVL

Het bezoek van de onderzoeksrechter diende alleen om zich in te lichten over hoe het centrum werkt. Het ging niet om een huiszoeking, er zijn geen verhoren afgenomen en er gebeurden geen inbeslagnames. Een journalist van de lokale nieuwswebsite Trudocs, die uitpakte met het nieuws en met de gelekte documenten over de vervroegde vaccinatie van Heeren, zou ook bezoek hebben gekregen van de speurders, maar dat kon het parket donderdagavond niet officieel bevestigen.

PODCAST. Liesbeth Van Impe over coronapas, Theo Francken en Veerle Heeren: “Zelden zo’n dramatisch interview gezien”

Corrigeer

MEER NIEUWS