Luminus krijgt vergunning voor nieuwe gascentrale in Gent, actievoerders reageren boos

Luminus krijgt vergunning voor nieuwe gascentrale in Gent, actievoerders reageren boos

Luminus wil naast haar elektriciteitscentrale aan de Ringvaart een aantal gasturbines bouwen. Maar het is nog niet zeker of er ze effectief komen. Foto: Google Maps

Gent -

De provincie Oost-Vlaanderen heeft een omgevingsvergunning verleend aan Luminus om een gascentrale te bouwen aan de Ringvaart in Gent. Dat betekent dat in Wondelgem mogelijk één van de nieuwe gascentrales voor de kernuitstap komt. Lokale actiegroepen reageren boos. “Onvoorstelbaar dat deze klimaatkiller goedgekeurd wordt.”

Om in te spelen op de kernuitstap, wil Luminus aan de Ringvaart in Wondelgem drie tot zes grote gasturbines bouwen. Die zetten aardgas om in elektriciteit. Ons land wil de kerncentrales stilleggen in 2025. Maar om te vermijden dat het licht dan uitgaat, zijn andere bronnen van elektriciteit nodig.

Wind- en zonne-energie zijn nog niet stabiel genoeg. En dus komen we terug bij aardgas uit. Luminus schat de nieuwe gascentrale in Wondelgem wel maar vijftien à zeventien procent van de tijd in te zetten, alleen op momenten dat de vraag naar elektriciteit op het net heel hoog is.

Het Gentse stadsbestuur gaf al groen licht en nu gaat ook het Oost-Vlaamse provinciebestuur akkoord. Daarmee zijn de nodige vergunningen binnen. (lees verder onder de foto)

LEES OOK. Groen-schepen geeft groen licht voor gascentrales in Wondelgem: “Helaas hebben we ze nodig”

Luminus krijgt vergunning voor nieuwe gascentrale in Gent, actievoerders reageren boos
Bij de Ringvaart in Wondelgem draait al sinds 1997 een gascentrale van Luminus. Daarnaast wil men nu gasturbines bouwen. Foto: Google Maps

Nog niet zeker

Het is nog niet zeker dat de gasturbines in Wondelgem er effectief komen. Luminus heeft nu de nodige vergunningen op zak, maar moet nog meebieden op een veiling die de federale regering in oktober zal houden. Daar zullen grote energiecontracten worden verdeeld, om te zorgen dat ons land genoeg stroom heeft.

De komende jaren worden in ons land 2 à 3 nieuwe gascentrales gebouwd. Die moeten ervoor zorgen dat het licht blijft branden als in 2025 de kerncentrales sluiten, en dat ons land de overstap naar hernieuwbare energie kan maken.

De uitbreiding van de bestaande energiecentrale aan de Ringvaart in Wondelgem doet al maanden heel wat stof opwaaien in Gent. Tijdens het openbaar onderzoek werden 39 bezwaren ingediend, waaronder een petitie met zeshonderd handtekeningen.

LEES OOK. België krijgt er twee à drie gascentrales bij zodat licht blijft branden na sluiting kerncentrales in 2025

Uitstoot

Gentenaars en actiegroepen protesteren al maanden tegen de plannen, onder meer omdat ze extra CO2-uitstoot vrezen. Maar Oost-Vlaams gedeputeerde Leentje Grillaert (CD&V) zegt in een verklaring dat “de impact van het project als verwaarloosbaar tot beperkt te beschouwen is”.

Ook de stikstofuitstoot valt binnen de aanvaardbare drempel, klinkt het. “Hiermee wordt gegarandeerd dat geen verdere meetbare verslechteringen kunnen optreden, zelfs niet voor de meest kwetsbare habitattypes.”

Gents Tegengas, een actiegroep, reageert “zeer verontwaardigd”. “Het is onvoorstelbaar dat de provincie deze klimaatkiller goedkeurt. Oost-Vlaanderen rolt de rode loper uit voor fossiel gas, terwijl de provincie verklaart tegen 2050 zelf CO2-neutraal te willen zijn. Dit getuigt van een totaal gebrek aan begrip van de klimaatcrisis waarin wij ons bevinden.”

LEES OOK. Nieuwe gasturbines in Wondelgem moeten kernuitstap mee opvangen

Wind en zonlicht

De vergunning voor de centrale in Wondelgem omvat de verdere exploitatie van de bestaande elektriciteitscentrale en de uitbreiding ervan met zes nieuwe ‘open cycle gasturbines’ (OCGT). De installatie kreeg een omgevingsvergunning voor een termijn van onbepaalde duur.

Het doel is volgens de provincie wel om de gascentrales op termijn te vervangen door hernieuwbare energiebronnen zoals wind en zonlicht. De exploitatie van de gascentrales zijn nodig om gedurende “een overgangsfase” fluctuaties in de energievoorziening op te vangen. Het betreft piekinstallaties “die slechts een beperkt aantal draaiuren zullen hebben”, aldus de motivatie van de provincie.

Corrigeer

MEER NIEUWS