Londen roept patrouilleschepen terug na vertrek Franse vissers uit Jersey

Londen roept patrouilleschepen terug na vertrek Franse vissers uit Jersey

Foto: AP

Nadat eerder al de Franse vissers uit Jersey vertrokken, heeft nu ook Groot-Brittannië zijn twee patrouilleschepen van de marine teruggeroepen. “We zijn blij dat de Franse vissersboten Jersey hebben verlaten”, verklaarde Downing Street in een communiqué. “Nu de situatie voorlopig is opgelost, bereiden de patrouilleschepen van de Royal Navy zich voor om terug te keren.”

LEES OOK. “Normandië is klaar voor oorlog”: Britse én Franse oorlogsschepen stomen naar Jersey nu rel over visserij uit de hand dreigt te lopen (+)

Boze Franse vissers protesteerden donderdag bij Jersey tegen nieuwe Britse voorwaarden om bij de Kanaaleilanden te vissen. De vissers waren met ruim vijftig boten naar het eiland opgerukt. Kort na de middag vatten ze de terugkeer aan. Intussen had de Britse premier Boris Johnson wel twee patrouilleschepen van de marine naar Jersey gestuurd, waarna de Franse autoriteiten op hun beurt ook twee vaartuigen richting Jersey lieten varen, een patrouilleboot van de gendarmerie en een reddingsboot.

Londen roept patrouilleschepen terug na vertrek Franse vissers uit Jersey
Foto: AP

Al tijdens de brexitonderhandelingen waren de visserijrechten in het Kanaal een van de heikele onderwerpen. Volgens de bevoegde Franse minister Annick Girardin hebben de Britten nu nieuwe toegangsvoorwaarden voor de Franse vissers doorgevoerd, waardoor die korter actief kunnen zijn in het gebied en minder soorten uit het water mogen halen.

Het eiland Jersey ligt ongeveer op 25 kilometer van de Normandische kust. Het is geen deel van het Verenigd Koninkrijk, maar een Brits kroonbezit.

Corrigeer

MEER NIEUWS