Vrouw die fortuin van pleegoma (87) verbraste aan reisjes en borstvergroting komt weg met werkstraf: “Ze maakte misbruik van goedgelovigheid”

Vrouw die fortuin van pleegoma (87) verbraste aan reisjes en borstvergroting komt weg met werkstraf: “Ze maakte misbruik van goedgelovigheid”

Foto: rr

Brugge / Gent -

Een 30-jarige vrouw uit Gent heeft in de Brugse rechtbank een fikse strafvermindering gekregen nadat ze haar 87-jarige pleegoma 192.000 euro lichter maakte. Ze kreeg aanvankelijk drie jaar cel, maar na verzet werd dat herleid tot 120 uur werkstraf.

Op 25 juli 2019 trok de bewindvoerder van een 87-jarige Bruggelinge aan de alarmbel. De bejaarde dame kon haar serviceflat niet meer betalen omdat Louise B., de dochter van haar pleegkind, op zes jaar tijd liefst 192.000 euro van haar rekening had gehaald. Het geld was grotendeels afkomstig van de verkoop van haar woning in Brugge. De vrouw speelde haar serviceflat kwijt en belandde in een rusthuis.

Verder onderzoek wees uit dat Louise B. het fortuin had verbrast aan reisjes, een auto, een motorfiets, meubels, keukentoestellen en zelfs een borstvergroting. “Mijn cliënte beschouwde haar als haar eigen kleinkind”, pleitte Filip Houvenaghel, de advocaat van het slachtoffer. “Ze woonden samen en ze gaf soms haar bankkaart mee om boodschappen te doen. Maar ze gaf nooit toelating voor al die andere uitgaven.”

Geen kwaad opzet

Louise B. kreeg begin maart drie jaar effectieve celstraf, maar kwam toen niet opdagen voor haar proces. Ze werd opgepakt en tekende vanuit haar cel verzet aan. Tijdens de nieuwe behandeling van de zaak drong ze aan op de vrijspraak.

“Er was geen kwaad opzet, want dat geld werd haar geschonken”, stelde advocaat Stijn Catrysse. “Maar ik ging er niet zo verstandig mee om”, vulde Louise B. aan. De procureur noemde dat het “understatement van de eeuw” en drong aan op een celstraf, deels met uitstel.

Alles terugbetalen

De rechter oordeelde dat er wel degelijk sprake was van misbruik van vertrouwen. “Ze heeft op schandelijke­ wijze misbruik gemaakt van de goedgelo­vig­heid van het slachtof­fer”, stelde hij. Hij hield wel rekening met haar blanco strafblad. Daarnaast moet B. het fortuin terugbetalen. Of dat zal lukken, valt te betwijfelen. De vrouw houdt naar eigen zeggen geen cent meer over en werd in Gent uit haar huis gezet wegens wanbetaling.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio