Leve het klimaat: Eksaardse olijfolie ‘Co&Oil’ vloeit straks in Lochristi

Leve het klimaat: Eksaardse olijfolie ‘Co&Oil’ vloeit straks in Lochristi

Lorenzo en Hans Colle: vijf generaties olijfboeren, nu met plantage bij ons Foto: ghl

Lochristi / Gent -

Tien jaar geleden was het ondenkbaar, maar sinds een week is er aan de Stenenbrug in Eksaarde een heuse olijfgaard. De olie daarvan komt binnenkort naar de AD Delhaize in Lochristi. ‘Co&Oil’ kan u er nu al voorproeven, dankzij de vijfde generatie van de Gentse familie Colle.

Gentenaar en zaakvoerder Lorenzo Colle (25) brengt voor het eerst het product van zijn voorouders naar België en dus ook naar Lochristi. “Wij startten in 1905 met olijfgaarden in Tarragona in Noord-Spanje, en hebben er ondertussen een plantage van 38.000 bomen op 250 hectare”, vertelt hij, samen met zijn papa Hans, die nu zijn vertegenwoordiger is.

“Vijf jaar geleden startte ik samen met journalist Luc Haekens een bescheiden plantage in Scherpenheuvel, die levert al drie jaar olijven op waarmee in Spanje olijfolie wordt gemaakt. Omdat corona onze coöperatieve ook parten speelde, ben ik nog lokaler gaan denken. Vroeger deed ik nog studentenjobs bij een fruitteler aan de Stenenbrug in Eksaarde en zo ben ik op dit terrein uitgekomen. Hier zijn begin mei 1000 boompjes geplant, waarmee we over enkele jaren al vlug op een oogst van 80 à 100 kg olijven hopen, die olijfolie zullen opleveren voor Lochristi. Wanneer het lukt, hebben we hier nog uitbreidingsmogelijkheid met liefst 14 hectare.”(lees verder onder de foto’s)

Leve het klimaat: Eksaardse olijfolie ‘Co&Oil’ vloeit straks in Lochristi
1000 olijfbomen groeien aan de Stenenbrug Foto: ghl
Leve het klimaat: Eksaardse olijfolie ‘Co&Oil’ vloeit straks in Lochristi
Nu al verkrijgbaar in de AD Delhaize Foto: ghl

“Hoe dat nu zit met het klimaat? Net zoals je merkt met de hype van de lokale wijnbouw, is het aanleggen van een olijfgaard hier ondertussen perfect mogelijk door de klimaatopwarming. De Arbequina-olijf - de Rolls Royce onder de olijven - heeft niet zoveel zonlicht nodig en kan ook tegen de vrieskou tot -8°C. Wij zitten met onze coöperatieve in Noord-Spanje, maar weet je dat het in het zuiden van het land afgelopen jaar zelfs te warm was voor een goede opbrengst? Alles is nu aangeplant in Eksaarde, we moeten alleen wachten op zon en tegen de winter voor voldoende isolatie zorgen. In Spanje vriest het soms tot -15 °C, maar voor volgroeide bomen - en dat gaat snel - is dat geen enkel probleem.”De “Co&Oil”-olijfolie wordt momenteel door de familie Colle al verdeeld in exclusieve restaurants. Bij Vrijmoed, Brasserie Latem en in Chambre Séparée wordt er mee gewerkt, en ook in De Lozen Boer pronkt ze, het enige restaurant in Lochristi overigens. De stap is nu echter rechtstreeks gezet naar de consument.

Lokaal geteeld, lokaal verdeeld

De vierde beste olijfolie van Europa en de zesde op de wereldranglijst staat nu in Lochristi in de rekken. “Ik trek heel graag de lijn door om met deze mensen samen te werken”, zegt Dany Van Assche, die met Boer Bloem, aardbeien uit de regio, aardappelen en zelfs in Lochristi gekweekt vlees een hele rist lokale producten aanbiedt. “Bewust, sinds Albert Heijn hier zijn intrede deed, is 80 % van de producten die hier wordt aangeboden uit Nederland. Wij vergeten dat we daarmee onze eigen economie kapot maken. “Hup, weer een Hollander”, denk ik dan, wanneer zich een verkoper aanbiedt op ons kantoor”, lacht Dany. (lees verder onder de foto’s)

Leve het klimaat: Eksaardse olijfolie ‘Co&Oil’ vloeit straks in Lochristi
Lokale producten in de lokale handel Foto: ghl
Leve het klimaat: Eksaardse olijfolie ‘Co&Oil’ vloeit straks in Lochristi
Hazelnoten in 8 smaakvarianten, een lekker dessertje Foto: ghl

Wie denkt dat olijven alleen dienen voor olijfolie: “Co&Oil” biedt 98 randproducten aan, want je kan ook chocoladesnoepjes, confituur, zalfjes en tandpasta maken met olijfolie. “Acht soorten roca’s - lekkere hazelnoten met chocolade, te serveren bij de koffie - zijn nu in de Lootse supermarkt beschikbaar.

Ook wanneer u van een beetje design houdt, zit u goed bij de familie Colle. “Olijfolie stond vroeger in een hoekje van de keuken, maar ze verdient beter. Wij bieden ze aan in wijnflessen - aanvankelijk werd ermee gelachen, maar nu wordt het al nagedaan in Spanje - met een kurk afgesloten, en met een serveerdop op. Olijfolie is een topproduct, dat mag gesmaakt maar ook mag gezien worden”, besluit de jonge Gentenaar die Spanje naar onze regio brengt.

Leve het klimaat: Eksaardse olijfolie ‘Co&Oil’ vloeit straks in Lochristi
Het begin van een olijfgaard Foto: ghl
Leve het klimaat: Eksaardse olijfolie ‘Co&Oil’ vloeit straks in Lochristi
Zon, zon en zon: de enige behoefte van deze plantjes de komende maanden Foto: ghl
Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio