Mobiele flitspaal krijgt rust: meer dan 12.000 reden te snel op E313

Mobiele flitspaal krijgt rust: meer dan 12.000 reden te snel op E313

De mobiele flitspaal is weg maar de politie blijft controleren op de E313. Foto: Marc Peeters

Geel / Westerlo -

Bij snelheidscontroles in de buurt van de werken op de E313 in Oevel (Westerlo) zijn de voorbije weken 12.072 bestuurders tegen de lamp gelopen. De mobiele flitspaal die tussen 17 en 30 april in Geel op de pechstrook stond, betrapte 10.497 zware voeten. De overige 1.575 bestuurders werden geflitst door de wegpolitie. Deze teams blijven actief tot het einde van de werken.

Het plaatsen van de mobiele flitspaal maakte deel uit van een reeks maatregelen die genomen werd nadat er meerdere zware verkeersongevallen waren gebeurd in de file voor de werken. Daarbij kwamen drie mensen om het leven. De snelheid is er ook nu nog beperkt tot 70 km/u. De mobiele flitspaal draaide overuren, ook al omdat die opgesteld stond amper 100 meter in de zone 70. Wettelijk is dat perfect in orde, maar heel wat bestuurders hadden hun snelheid duidelijk nog niet aangepast en mogen een briefwisseling verwachten van de politie.

“De mobiele flitspaal controleerde in totaal 164.415 voertuigen”, meldt de federale politie. “10.497 reden te snel. Het gaat om 10.113 auto’s en 384 vrachtwagens. De hoogst gemeten snelheid bedraagt 184 km/u op een plaats waar dus 70 km/u is toegelaten.” De flitspaal is ondertussen weggehaald om op een andere locatie te worden ingezet. De controles door de technische sectie van de Wegpolitie Antwerpen gaan onverminderd verder. Die kijkt ook uit naar bestuurders die zich laten afleiden en hebben ook geen genade voor bestuurders die de file via de pechstrook voorbijsteken. Bij doelgerichte controles hierop werden al 23 overtreders beboet.

Het verwerken van de vaststellingen is volop aan de gang. De overtreders komen uit binnen- en buitenland. Wie aan een gecorrigeerde snelheid van minder dan 10 km/u boven de toegelaten snelheid reed, komt er vanaf met een boete van 53 euro. Zwaardere overtredingen jagen het boetebedrag de hoogte in. Op die manier stijgt het totale boetebedrag wellicht vlot boven de 700.000 euro. De wegpiraat die 184 km/u reed, mag het op de rechtbank komen uitleggen en zal het nadien wellicht een tijdje zonder rijbewijs moeten redden.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio