Laptops voor kwetsbare gezinnen dankzij sociale dienst en de Frakstok

Laptops voor kwetsbare gezinnen dankzij sociale dienst en de Frakstok

De sociale dienst nam vrijdag de eerste laptop in ontvangst. Foto: Tommy Maes

Mol -

De sociale dienst van Mol werkt voortaan samen met de vereniging de Frakstok om gebruikte laptops een nieuw leven te geven bij kwetsbare gezinnen. De samenwerking kwam tot stand op initiatief van Actie Min.

de Frakstok is een Kempense vereniging die gebruikte laptops inzamelt, die weer volledig in orde maakt en opnieuw verdeelt aan kinderen van gezinnen die het financieel moeilijker hebben. Voortaan werkt de vereniging ook samen met de sociale dienst van Mol. De lokale vereniging Actie Min bracht beide partijen samen. “Bij onze gesprekken met kwetsbare gezinnen die bij ons over de vloer komen, kregen we veel signalen dat bijvoorbeeld afstandsonderwijs voor de kinderen moeilijk gaat omdat ze geen computer in huis hebben”, zegt Wally Antonsson van Actie Min. “Via via had ik van de Frakstok gehoord en ik heb zo met hen contact gelegd. Maar omdat onze organisatie zich vooral richt op voedselbedeling, zijn we gaan samenzitten met de sociale dienst van de gemeente.”

Duidelijk beeld

Concreet bezorgt de Frakstok kant- en klare computers aan de sociale dienst, die ervoor zorgt dat ze terechtkomen bij gezinnen die het echt nodig hebben. “Dankzij de outreachende werking met scholen heeft de sociale dienst een duidelijk beeld van de kwetsbare gezinnen in onze gemeente”, zegt schepen voor sociale zaken Wendy Soeffers (N-VA). “Via signalen van scholen en armoedeverenigingen, kan de dienst ook elke aanvraag bekijken. Daarnaast staan de vrijwilligers van digiweten, de Computerdokter en de Knoppelaars voor alle inwoners klaar om inwoners te helpen met vragen rond computergebruik. Ook kwetsbare gezinnen kunnen bij hen terecht.”

Daarnaast doen de sociale dienst en de Frakstok een oproep aan inwoners en bedrijven om oude laptops te schenken. Er zijn vijf donatiepunten: de bibliotheek van Mol, Jeugdhuis Tydeeh, Standaard Boekhandel, M&M Translations (Ginderbuiten 57) en Katrien Coninckx’ Creaties met Bloemen (Pastoor Vaesstraat 29). “We wissen alle gegevens die op de ingediende laptops staan en we maken de toestellen opnieuw gebruiksklaar. Elke laptop of computer is trouwens welkom, bijvoorbeeld ook voor reserveonderdelen”, zegt Kayle Derudder van de Frakstok.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio