TIM speelt het hard en wil de stad niet een, maar twee speeltuigen schenken

Speeltuigenoorlog in de stad?

Speeltuigenoorlog in de stad?

De werkgroep Zorg van TIM, met onder andere Eric Vos, Luc Debondt, Rudy Elst en Wies Broeckx, wil geld inzamelen voor twee speeltuigen voor jongeren met een beperking. Foto: Mia Uydens

Turnhout -

Turnhout Iedereen Mee (TIM) wil de stad een speeltuig voor kinderen met een beperking schenken. Het stadsbestuur slaat dat aanbod af. TIM reageert met een petitie en met de boodschap dat ze niet voor één, maar voor twee speeltuigen geld inzamelt.

Schepen van Jeugd Jan Van Otten (Vooruit) legde onlangs in deze krant uit waarom het stadsbestuur niet ingaat op het aanbod van TIM. In het bestuursakkoord staat dat Turnhout een inclusieve speeltuin wil maken in ’t Stokt, op de plaats waar vroeger de Blaas stond. Andere speeltuinen worden ingericht in samenspraak met de buurt.

Voor TIM zijn dat drogredenen. “We begrijpen het probleem niet”, zegt Luc Debondt. “Turnhout wil een speeltuig voor kinderen met een beperking plaatsen in het stadspark en wij willen dat betalen. We hadden een project bij de Koning Boudewijnstichting ingediend, zodat schenkers een fiscaal attest zouden krijgen. Die stichting vroeg ons wel om een verklaring van het stadsbestuur waarin het belooft om de schenking te aanvaarden en te plaatsen. Nu beweert dat stadsbestuur dat het geen giften van politieke partijen mag ontvangen. Turnhout draagt de titel Kindvriendelijke gemeente, maar het verschil tussen woord en daad is groot.”

Aan het lijntje

“Turnhout houdt ons al sinds januari aan het lijntje”, meent ook Rudy Elst. “Uiteraard moet de stad zorg dragen voor een speeltuig dat ze krijgt, maar de stad moet tientallen speeltuintjes onderhouden. Dat ene toestel zal het verschil niet maken.”

TIM laat het hier niet bij. “Het stadsbestuur ketste ook de idee van een dierenvoedselbank af”, reageert Luc Debondt. “We hebben die dan op eigen houtje georganiseerd en er passeren al meer dan twintig mensen per week. Dan kunnen we ook een speeltuig voor kinderen met een beperking aankopen zonder de zegen van het stadsbestuur. We hebben dat niet in Turnhout. Kinderen met een rolstoel uit onze stad moeten nu naar het Sint-Annaplein in Oud-Turnhout om te kunnen spelen.”

Twee speeltuigen

De werkgroep Zorg van TIM zet zich achter het initiatief en wil nu niet één, maar twee speeltuigen aanschaffen. “Een voor het stadspark en een voor de stadsboerderij”, zegt Wies Broeckx. “In kleine stadsspeeltuinen gaan kinderen zonder begeleiding spelen. Naar deze twee plaatsen gaan ze met hun ouders. De omgeving is geschikt om ook een aanbod voor kinderen met een beperking te voorzien.”

TIM schat dat de twee toestellen zo’n 20.000 euro kosten. “De mandatarissen van TIM hebben hun zitpenning van deze maand al afgestaan. De eerste 1.250 euro zijn dus al binnen”, klinkt Luc Debondt strijdvaardig. “Als alle mandatarissen ons voorbeeld zouden volgen, hebben we de volledige som al opgehaald. Maar daar gaan we niet van uit. Daarom bussen we dit weekend een folder in elke brievenbus waarin we de bewoners enerzijds oproepen om onze petitie te tekenen en anderzijds vragen om een bijdrage te storten.”

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio