Nog een kandidaat cultuurlaureaat: Améline Vandewalle: “Liefde en appreciatie won ik al”

Nog een kandidaat cultuurlaureaat: Améline Vandewalle: “Liefde en appreciatie won ik al”

Mijmerend over haar eerste boek, de vijfde kandidate voor de cultuurlaureaat Foto: if

Lochristi -

Ze is misschien de jongste in de rij op de shortlist voor cultuurlaureaat 2021: Améline Vandewalle is 17 maar heeft al heel wat culturele watertjes doorzwommen. Met haar roman ‘Rozengeur of maar een schijn’ zetten we haar hier in december 2020 al in de kijker. Eerlijk en spontaan is ze nu ook weer als ze haar plekje op de shortlist verneemt: “Prijzen won ik nog niet, wel al veel liefde en appreciatie.”

Cultuur is voor Améline geen ver-van-haar-bedshow: “Het zit in elk van ons, als uitlaatklep. Al beseffen we niet meteen dat we er mee bezig zijn. Als cultuurmaker - niet de makkelijkste hobby - laat je je gevoelens aan de buitenwereld zien. Iets waarvoor ik ook andere mensen in de sector enorm respecteer en waardeer.”

Na Artistieke Vorming hopte ze naar Woord, Kunst en Drama, om te eindigen in Edugo De Toren in de humane wetenschappen. “Interesse gaat bij mij voor op de lat zo hoog mogelijk leggen”, klinkt het bij de verantwoording van haar studiekeuze. Améline schrok zich een hoedje toen ze van de shortlistnominatie hoorde. “Ik had zelfs geen idee dat dat bestond. Maar eerlijk: ik sprong een gat in de lucht toen ik het vernam.”

Zoals u hier al eerder las: ook de tweede en derde roman van Améline is onderweg. Eentje over corona, eentje over haar overleden papa. Het lied dat ze daarvoor schreef, kan u hieronder bekijken en beluisteren. Ook haar vijfde zelfgeschreven lied zit er ondertussen aan te komen.

Leuke ideeën voor een cultureel schepenambt heeft ze in elk geval al: “cultuur verbindt mensen en ik zou sowieso trots zijn dat zoveel mensen er hier mee bezig zijn. Misschien maandelijks een klein museum openen waarin iedereen zijn kunstdiscipline kan laten zien?”Lochristi Blogt interviewde haar al uitvoerig over haar eerste roman.

De vijfde kandidate is daarmee bekend. Kandidaturen kunnen nog tot eind deze maand voorgesteld worden bij de cultuurdienst. Later krijgt u hier alle info over het verloop van de stemming voor de publieksprijs. De opening van het cultuurjaar in september is dan het sein om de drie laureaten (publiek, carrière en cultuur 2021) bekend te maken.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio