Cafébaas, auteursduo en muzikant winnen Heistse cultuurprijzen

Heist-op-den-Berg -

Met een ceremonie op YouTube maakte de cultuurraad vrijdag de winnaars van de Heistse cultuurprijzen bekend. Café- en boekenwinkelbaas Gert De Bie haalde de prijs Grote Verdienste binnen. Auteurs Eddy Ceulemans en Francis Ooms wonnen de Opmerkelijke Prestatie. De Coronaprijs ging naar muzikant Lieven Corneillie. De winnaars kregen een oorkonde en een trofee.

Zaakvoerder Gert De Bie van Staminee De Living en Boekhandel Het Voorwoord in Heist-centrum biedt in zijn zaken plaats aan culturele talenten. Hij zet zich ook in voor de toekomst van de Hnita Jazz Club, een van de oudste nog actieve jazzclubs in Europa. Zijn overwinning in de categorie Grote Verdienste had hem behoorlijk verrast.

“Ik vond het al indrukwekkend dat ik genomineerd was. Aan winnen had ik me helemaal niet verwacht”, zegt hij. “Ik vind het wel erg fijn dat het culturele luik aan mijn ondernemen eruit gelicht wordt en blijkbaar dus wel opvalt. De prijs doet me inzien dat ik blijkbaar echt een culturele ondernemer ben, ook al doe ik dat intuïtief.”

Of de cultuurprijs een schrijntje krijgt in het café, zoals sommige klanten zaterdag suggereerden, is nog niet zeker. “Ik moet het beeldje eerst nog eens mee naar huis nemen. Daar heb ik het nog niet getoond. Achteraf zien we wel waar het komt te staan”, zegt De Bie.

Hèst enmuziek

Eddy Ceulemans en Francis Ooms sprongen in het oog met hun boek Ikke en de Sikke, een verzameling van Heistse vertelsels geschreven in het Hèsts. Bugelspeler Lieven Corneille van K.F. De Berthoutzonen Hallaar trok de aandacht met zijn dagelijks streepje muziek tijdens de lockdownperiodes.

Na een jaar waarin er geen cultuurprijzen mochten uitgereikt worden, vond de cultuurraad het geen optie om de prijsuitreiking in 2021 over te slaan. “We hebben in Heist-op-den-Berg heel wat mensen die cultuur brengen”, zegt cultuurraadvoorzitter Lou Ooms. “Daar waren onze negen kandidaten een bewijs van. Het was geen sinecure voor onze jury’s om in de drie categorieën een winnaar aan te duiden.”

De volledige uitreiking kan je hier bekijken

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio