Regenweer zet een kleine domper op ochtendlijke heropening terrassen

De eerste terrasgangers in De Bonte Koe Foto: PEL

Lochristi -

Zaterdagvoormiddag maakte onze correspondent een tocht langs enkele terrassen in drie deelgemeenten van Lochristi. Het regenweer zorgde ervoor dat het rustig bleef, maar over een zaak was iedereen het eens: het was dringend nodig dat er nog eens in gezelschap een drankje kon genuttigd worden.

Wij startten onze ‘kroegentocht’ in Beervelde waar Gert Stevens van De Bonte Koe om stipt 10.04 uur de deuren van het café opentrok. “Je moet helemaal geen achterliggende betekenis zoeken achter dit openingsuur, maar het feit dat veel mensen denken dat hier iets achter zit is leuk meegenomen. Als erover gepraat wordt, dan weet iedereen dat De Bonte Koe er nog is”, zegt Stevens.

Regenweer zet een kleine domper op ochtendlijke heropening terrassen
Stipt 10.04 uur opende Gert Stevens de deuren. Foto: PEL

Vijftig meter verder in het dorp van Beervelde is café Chapeau. De uitbaters hebben de zaak net voor de eerste lockdown overgenomen en konden eigenlijk nog niet veel genieten van de overname. Het terras is er nog niet open (dat gebeurde pas om 12 uur), maar men liet niets aan het toeval over en het zeil om de terrasgangers droog te houden werd alvast nog opgehangen. La Mazure verderop in de Toleindestraat is ook nog gesloten. Navraag leert ons dat Gino Bogaert zijn terras van het biercafé pas na de middag openstelt.

Regenweer zet een kleine domper op ochtendlijke heropening terrassen
De uitbaters van café Chapeau zorgden er net voor de opening voor dat de gasten droog konden blijven Foto: PEL

Onze tocht gaat verder naar Zeveneken. Door de werken die er in de dorpskom aan de gang zijn is een terras op openbaar domein nagenoeg onmogelijk voor de uitbaters van de twee café’s die deze deelgemeente rijk is. In de Sint-Eligiuskring hebben enkele stamgasten zich op het overdekte terras achteraan gezet. Opvallend is de aanwezigheid van een koppel uit Stabroek. Davy Nauw en Annemieke Kloeck doen zich tegoed aan een koffie in afwachting van een herstelling aan hun wagen, waarvoor ze naar Zeveneken zijn afgezakt.

Regenweer zet een kleine domper op ochtendlijke heropening terrassen
Davy en Annemieke op het terras van Sint-Eligius, wachtend op de herstelling van hun wagen Foto: PEL

Over het terras aan café Center ontstond er de afgelopen dagen enige commotie. De tafels en stoelen staan er aan het portaal van de kerk, vlakbij enkele graven. Dit doet ietwat eigenaardig aan en sommige mensen vinden deze plaats weinig respectvol. Voor uitbaatster Jasmine Polfliet was er echter geen andere oplossing. “Wij kregen van het gemeentebestuur uitdrukkelijk toelating om dit terras te plaatsen en ook de pastoor was hiermee akkoord”, zegt ze als ze samen met enkele klanten poseert.

Regenweer zet een kleine domper op ochtendlijke heropening terrassen
Het terras van café Center in Zeveneken ligt vlakbij enkele graven. De uitbaatster heeft hiervoor toestemming van gemeente en pastoor. Foto: PEL

Het vervolg van onze tocht brengt ons in Zaffelare, waar ‘Nete’ op het terras van café Den Hoek net een stevige bestelling serveert aan enkele wielertoeristen die er net een natte tocht hebben opzitten. “De koffie daarjuist was om op te warmen, nu is het tijd voor iets anders”, klinkt het bij een van de gasten. In de cafetaria van de sporthal staat er ook al Orval en Duvel op de terrastafels _ op diverse plaatsen waren de zwaardere bieren in trek _ en de uitbaters van Sint-Hubertus hebben er echt zin in, na zes maanden .

Regenweer zet een kleine domper op ochtendlijke heropening terrassen
Opvallend veel zware bieren op het terras, zoals hier in café Den Hoek Foto: PEL

Onze tocht sloten wij af in het Brouwershof, waar de uitbater achteraan een gezellig overdekt terras in elkaar knutselde, wat de gasten daar gezien de vele regendruppels goed konden gebruiken.

Gesprekken

Corona is het gespreksonderwerp bij uitstek, maar opvallend is dat de meesten vrij snel overstappen naar andere onderwerpen als voetbal of reizen. Een live voetbalwedstrijd in het stadion of een trip naar pakweg Parijs worden ook gemist.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio