Zondag krijgen we wel terrasjesweer, maar er is ook stevig onweer op komst

Zondag krijgen we wel terrasjesweer, maar er is ook stevig onweer op komst

Foto: Sven Dillen

De heropening van de horecaterrassen is niet gepaard gegaan met terrasjesweer. Integendeel zelfs: in zowat heel het land regende het en stak een stevige wind op. Gelukkig is er beter weer op komst, al zijn we nog lang niet van de regen verlost en gaat het zondag zelfs onweren.

Het slechte weer, met regen en hier en daar zelfs felle rukwinden, daar zijn we voor minstens een paar uur van verlost. Zaterdagavond blijft het in het hele land droog en zal de zon op meerdere plaatsen schijnen. De temperaturen kunnen lokaal tot 18 graden oplopen. Goed nieuws voor de horecaterrassen, die nog tot 22 uur open zijn.

Voor zondag kondigt zich beter weer aan. Wanneer de horecaterrassen zondagochtend weer openen, zal het op de meeste plaatsen nog droog en al bijna 20 graden warm zijn. “In de noordwestelijke landshelft is er voor de middag wel kans op plaatselijke regen- of onweersbuien”, zegt KMI-weerman David Dehenauw.

Onweer op komst

Vanaf de middag krijgen we droog weer en gaat de zon gedurende een lange periode schijnen. Dan krijgen we dus echt terrasjesweer, met temperaturen die tot 25 graden kunnen stijgen. “Maar in de vooravond dreigen er wel onweersbuien in het hele land, die België vanuit het zuidwesten zullen binnenkomen”, aldus Dehenauw. Dat onweer kan gepaard gaan met enkele harde windstoten van om en bij de 80 kilometer per uur. De buien zullen zich langzaam verplaatsen richting het centrum en het oosten van het land. Waar er precies onweer of regen zal zijn is andermaal moeilijk te zeggen, omdat het om heel lokale buien gaat.

Volgende week wordt een zachte week wat temperaturen betreft. Maandag en dinsdag krijgen we maxima tot 19 graden, maar op vlak van neerslag blijft het wel wisselvallig. De kans op regen en onweer blijft dus zeker.

Ook woensdag blijft de atmosfeer onstabiel en ontwikkelen er zich in de loop van de dag stapelwolken, die op meerdere plaatsen buien zullen produceren die wellicht wel minder intens zullen zijn. De maxima liggen iets lager, tussen 11 graden op de hoogten en 15 tot 17 graden elders.

Donderdag verloopt wellicht eerst droog met zonnige periodes. In de loop van de namiddag neemt de kans op een aantal buien toe. Het kwik komt in de namiddag wellicht iets hoger, rond 17 of 18 graden in het centrum.

Vrijdag blijft de atmosfeer onstabiel met buien, die vooral in de namiddag of avond te vallen. Het kwik verandert weinig en ligt rond 17 graden in het centrum. Ook zaterdag is de kans op neerslag, meestal in de vorm van buien, vrij groot. Het kwik blijft iets onder de norm, rond 16 graden in het centrum.

Corrigeer

MEER NIEUWS