Tim Merlier kan vandaag in de voetsporen van Eddy Merckx treden: “Dat zou een hele eer zijn”

Tim Merlier kan vandaag in de voetsporen van Eddy Merckx treden: “Dat zou een hele eer zijn”

Foto: Marc Van Hecke

Ook zondag is er kans op Belgische ritwinst in de Ronde van Italië. De 179 relatief vlakke kilometers tussen Stupinigi en Novara is een kolfje naar de hand van de spurters. En dus kan Tim Merlier proberen naar zijn eerste Giro-ritzege te sprinten.

Volg de tweede etappe van de Giro hier LIVE vanaf 12u55.

De 28-jarige kopman van Alpecin-Fenix won dit jaar al Le Samyn, de GP Monseré en de Bredene Koksijde Classic. “Maar een rit in de Giro pakken zou toch de volgende stap in mijn carrière zijn”, zei Merlier zaterdag na zijn openingstijdrit. “De Ronde van Italië is van een ander niveau dan de wedstrijden die ik ooit won. Het is belangrijk dat ik hier gisteren mijn debuut maakte. Het motiveert mij. Ze zeggen toch altijd dat je een andere coureur wordt als je een grote ronde rijdt, dus ik ben benieuwd hoe ik hier ga uitkomen.”

Hier en daar wordt gezegd dat Tim Merlier over de beste sprinttrein beschikt. “Daar geloof ik enigszins wel in. Er zitten wel een paar renners in waar ik dit jaar nog niet mee gewerkt heb, maar ik heb er wel alle vertrouwen in.” In Tirreno-Adriatico slaagde Merlier er niet in om een ritzege te pakken. In de enige massasprint om de ritzege finishte hij als zesde. “Ik heb daaruit geleerd dat ik beter zal moeten knokken voor mijn plaatsje in de aanloop. Het kan best wel chaotisch worden omdat de sprintersploegen allemaal maar over een treintje van twee à drie man beschikken en dus al die treintjes pas in de slotkilometers zich naar voor zullen begeven.”

Als Merlier de ritzege grijpt, treedt hij in de voetsporen van Eddy Merckx. Die won op 21 mei 1968 in aankomstplaats Novara de etappe en mocht er ook voor het eerst in zijn carrière de roze trui aantrekken. “Het zou mooi zijn om Eddy op te volgen. Het zou een hele eer zijn.”

Ook Lotto-Soudal hoopt na een mislukt voorjaar meteen te scoren in Novara. Met Caleb Ewan heeft de Belgische formatie allicht de rapste sprinter van het hele Giro-peloton in huis. De Australiër met drie Giro-ritten op het palmares wil dit jaar minstens een etappezege in de drie grote ronden. “Dat is mijn hoofddoel. Te beginnen dus hier in Italië. Als ik die ritzege eenmaal beet heb, zal ik kijken wat het beste is voor mijn voorbereiding voor de Tour. Als ik niet meer honderd procent voel, denk ik niet dat ik de finish in Milaan zal halen.”

Tim Merlier kan vandaag in de voetsporen van Eddy Merckx treden: “Dat zou een hele eer zijn”

Daarnaast wordt het uitkijken of Dylan Groenewegen zich meteen kan/durft te plaatsen in de eerste massaspurt na zijn lange schorsing. De Nederlander gaf gisteren aan dat hij zich klaar voelt om vandaag mee te sprinten en dat hij de kopman is van Jumbo-Visma en niet David Dekker. “Het wordt een beetje kijken hoe zal gaan. Ik weet natuurlijk nog niet hoe ik in die omstandigheden ga reageren”, aldus de Nederlander, die ook vertelde dat hij geschrokken was van de reactie van Fabio Jakobsen op hun ontmoeting (lees meer).

Met verder ook nog Peter Sagan, Elia Viviani, Fernando Gaviria en Giacomo Nizzolo op de deelnemerslijst is er aan kandidaat-ritwinnaars geen gebrek.

LEES OOK. Zeven sprintetappes, zeven sprintkanonnen: deze snelle mannen hou je maar beter in de gaten voor de ritzege

Corrigeer

MEER NIEUWS