Boris Johnson pleit in brief aan Schotse premier voor eenheid: “Team Verenigd Koninkrijk”

Boris Johnson pleit in brief aan Schotse premier voor eenheid: “Team Verenigd Koninkrijk”

Boris Johnson Foto: REUTERS

Na de verkiezingsoverwinning van de Schotse nationalisten bij de parlementsverkiezingen heeft de Britse premier Boris Johnson gepleit voor de eenheid van de verschillende landsdelen van het Verenigd Koninkrijk.

“Het is mijn hartstochtelijke overtuiging dat het in het belang is van de inwoners van het Verenigd Koninkrijk, en vooral van de inwoners van Schotland, als we samenwerken”, schreef Johnson in een zaterdagavond gepubliceerde brief aan de Schotse regeringsleidster Nicola Sturgeon. Het nut van deze samenwerking was vooral te zien tijdens de coronapandemie. “Dat is Team Verenigd Koninkrijk in actie”, aldus Johnson.

De SNP van Sturgeon heeft de parlementsverkiezingen van donderdag duidelijk gewonnen. Samen met de groenen, die ook voorstander zijn van een referendum over onafhankelijkheid, behaalde de partij een duidelijke meerderheid in het parlement. Sturgeon wil een onafhankelijk Schotland na de Brexit weer de EU in leiden. Ze eiste al dat Johnson een nieuw onafhankelijkheidsreferendum zou toelaten. Zonder toestemming van Londen is een referendum volgens de meeste experts niet rechtsgeldig.

Johnson schreef in de brief dat het land voor grote uitdagingen staat. De “brede schouders” van het Verenigd Koninkrijk hebben jobs en ondernemingen beschermd tijdens de coronacrisis. Het economische herstel is echter een gemeenschappelijke opgave. Johnson nodigde Sturgeon uit voor een ontmoeting met zijn regering en de leiders van de andere landsdelen, Wales en Noord-Ierland, om te praten over hoe de gemeenschappelijke uitdagingen best aangepakt worden. Johnson schreef een gelijkaardige brief aan Mark Drakeford, de regeringsleider van Wales, die de parlementsverkiezingen daar ook duidelijk gewonnen heeft.

Corrigeer

MEER NIEUWS