Zeven arrestaties en één mondmaskerboete: politie bleef mild op eerste terrasdag in Gent

Zeven arrestaties en één mondmaskerboete: politie bleef mild op eerste terrasdag in Gent

Foto: David Van Hecke

Gent -

Taferelen zoals in Brussel waren zaterdagnacht niet te zien in Gent, maar van afstand houden en mondmaskers dragen was hier en daar duidelijk nog weinig sprake. Er was veel politie op de been ’s avonds, maar die probeerde vooral te bemiddelen en hield de boetes op zak. “Als politie moeten we ons soms afvragen of het sop de kool waard is”, klinkt het.

Mede door het slechte weer kwam de eerste horecadag traag op gang in Gent. Maar in de loop van de namiddag was het hier en daar toch over de koppen lopen. Onder meer in de Langemunt, de winkelstraat die twee horecazones verbindt, werd het een drukte van jewelste.

’s Avonds trok het volk massaal naar de cafés. “De politie ging langs om te controleren of de regels werden gerespecteerd”, zegt Dirk De Sutter. “Hier en daar moesten we opmerkingen geven, bijvoorbeeld over tafels die te dicht bij elkaar stonden. Maar algemeen hadden de cafébazen echt hun best gedaan om alles conform de regels te organiseren.”

Afstandsregels

Het was afwachten wat er zou gebeuren na 22 uur, het sluitingsuur van de terrassen. Weinig mensen hadden al zin om naar huis te gaan, waardoor velen nog een hele tijd bleven hangen.

Op onder meer de Graslei, de Korenlei, het Muinkpark en de Bijlokesite ontstonden kleine feesten, inclusief luide versterkte muziek. De afstandsregels leken hier en daar vergeten, en mondmaskers werden vooral haastig opgezet wanneer een agent passeerde. (lees verder onder de foto)

Zeven arrestaties en één mondmaskerboete: politie bleef mild op eerste terrasdag in Gent
Na de sluiting van de terrassen was de politie met veel volk aanwezig in de binnenstad van Gent, onder meer aan de Gras- en Korenlei. Foto: MDD

Soepel optreden

Hier en daar kwam het wel tot kleine opstootjes, vooral het gevolg van dronkenschap. Vier mensen kregen een proces-verbaal omdat ze geweld gebruikten tegen de politie. Nog eens zeven mensen moesten de nacht doorbrengen in de cel.

Er was veel politie op de baan in Gent, in uniform en met honden. Maar gezien de grote drukte trad de politie opvallend soepel op, ook toen na middernacht op veel plekken meer mensen bij elkaar zaten dan strikt toegelaten. Uiteindelijk werd zaterdag één mondmaskerboete uitgedeeld, zegt de politie zondag.

LEES OOK. Eerste horeca-avond in maanden voor Gent: niemand wil naar huis, maar (bijna) iedereen gedraagt zich

Zeven arrestaties en één mondmaskerboete: politie bleef mild op eerste terrasdag in Gent
Op de Graslei kwamen veel mensen samen na het sluitingsuur van de cafés. Foto: DVH

Waterkanon

“Als politie moeten we ons soms afvragen of het sop de kool waard is”, zegt woordvoerder Dirk De Sutter. “Op de Gras- en Korenlei verliep het inderdaad niet allemaal conform de coronaregels. Maar streng ingrijpen kan ook grote gevolgen hebben en de situatie uit de hand laten lopen.”

“Niemand wil dat het waterkanon wordt bovengehaald of dat de stoeltjes door de lucht vliegen. Het is soms balanceren op een slap koord, maar hier kozen we er waar mogelijk voor om te bemiddelen. Al bij al is die aanpak zaterdagnacht goed uitgedraaid.”

De Gentse politie hield op de eerste dag dat de terrassen opnieuw open mochten ook enkele grote alcoholcontroles. Acht rijbewijzen werden ingetrokken. “De regels zijn niet veranderd tijdens deze pandemie.”

LEES OOK. Alcoholcontrole op eerste terrasjesdag in Gent: “Pandemie heeft de regels niet veranderd”

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio