Bekende gezichten dopen vikingboot Nokkvi

Dagny Ros Asmundsdottir en de ervaren schipper Piet Smet dopen de vikingboot van Erik Blauwtand. 

Dagny Ros Asmundsdottir en de ervaren schipper Piet Smet dopen de vikingboot van Erik Blauwtand. ©  Mia Uydens

Oud-Turnhout -

Of het Wodan was of Thor, is niet duidelijk. Maar op het ogenblik dat de doop van de vikingboot Nokkvi was gepland, brak zaterdag eindelijk de zon door.

Guy Van Nieuwenhuysen

Nokkvi is een vaart-vaardig schaalmodel van een vikingschip, dat het Turnhoutse Viking Genootschap liet bouwen en dat zaterdag officieel te water werd gelaten. Vikinghoofdman Erik Blauwtand, in familiekringen soms ook Erik De Quick genaamd, had god en klein peerke, maar met een beperking tot vijftig mensen, uitgenodigd om dat moment mee te maken. Voor de echte doopplechtigheden zakten zelfs twee BV’s naar Het Gevaer een zwaaikom in het kanaal Dessel-Schoten af.

 

 ©  Mia Uydens

Oceaanzeiler Piet Smet, een streekgenoot die we kennen van het Play4-programma Over de oceaan, en de tv-kok met de stralendste glimlach ooit, ofte IJslands trots Dagny Ros Asmundsdottir, mochten Erik Blauwtand vergezellen bij de tewaterlating. Zoals het echte matrozen betaamt, hadden ze daarvoor hun mooiste Bretoense trui aangetrokken. De doopplechtigheid verliep volgens de overlevering van de Noormannen. Geen champagne, want die hadden ze in die tijd nog niet, maar wel van honing bereide mede, die in de bek van het houtsnijwerk op de boeg van het schip werd gegoten.

LEES OOK: Vaar mee met een echte Vikingboot

Om de het liggeld en de onderhoudskosten te kunnen dragen, organiseert het Vikinggenootschap de volgende maanden belevingstochten met de Nokkvi. Keunneus veun heut Zweuds eus neut neudeug: www.vikinggenootschap.be.
 

 ©  Joren De Weerdt

 

 ©  Joren De Weerdt

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio