Emotionele Tim Merlier eert Wouter Weylandt met eerste ritwinst in grote ronde: “Ik keek als klein mannetje al op naar Wouter”

 

 ©  AFP

Bam. Meteen raak. In zijn eerste grote ronde slaat Tim Merlier al bij de eerste massasprint toe. Onze landgenoot was in Novarra sneller dan de Italianen Nizzolo en Viviani. “Ik ging van ver, maar dat was op het einde genoeg.”

md, mvh

LEES OOK. Tim Merlier wint na indrukwekkende sprint, Remco Evenepoel sprokkelt twee boniseconden

“Ik ben heel blij en trots op deze zege”, aldus een dolgelukkige Tim Merlier. Vooraf werd al geopperd dat Merlier van alle sprinters in de Giro over de beste spurttrein zou beschikken. In de eerste sprintetappe bevestigde de Belgische ploeg in ieder geval al het goede dat er over hen verteld werd. “De finish was hectischer dan ik dacht, maar mijn ploeg heeft mij perfect gebracht. Ik heb veel energie gespaard onderweg. Vanop twintig kilometer van de finish zat ik in de ideale positie. In de finale heeft Alexander Krieger mij perfect geloodst.”

Merlier ging de sprint van ver aan. Dat bleek een tactisch plan te zijn dat in de loop van de rit vorm had gekregen. “Ik wist dat er op het einde een belangrijk rondpunt was. Wanneer ik dat zag, wist ik dat ik in een goede positie zat. Het was altijd het idee geweest om meteen aan te gaan vanaf het moment dat het kon, want ze hadden gezegd op de radio dat je de finishlijn pas op honderd meter van de meet zag. De renner van Team UAE Emirates liet vlak voor het bord van de 250 meter een gat vallen omdat hij zijn kopman Gavira niet zag. Op zich was dat niet slecht, want dan kwam ik in de slipstream op snelheid en ik dacht bij mezelf: nu mag ik niet meer twijfelen en moet ik aangaan. Ik wist dat de andere sprinters verrast zouden zijn. Dat is ook zo uitgekomen en gelukkig had ik nog genoeg in de benen. Gelukkig was het genoeg.”

“De emotie kwam meteen naar boven”

Tim Merlier is de eerste Belg die een Giro-sprint won sinds Wouter Weylandt in 2010. Hij pakt ook de puntentrui en de ritzege in Novara, de plek waar Eddy Merckx als laatste won en voor het eerst een roze trui mocht aantrekken. “Ik ken de geschiedenis en word er een beetje emotioneel van. Ik ben superfier.”

Merlier maakte een dubbele W als zegegebaar, verwijzend naar Wouter Weylandt, die dag op dag 10 jaar geleden overleed. “Ik zat al een tijdje met dat zegegebaar in mijn hoofd. Vroeger toen ik een klein mannetje was, keek ik op naar Wouter Weylandt omdat hij samen met ons in het Scheldepeloton (trainingsgroepje van renners uit de streek rond Gent, nvdr.) reed. Ik kende Wouter niet persoonlijk, maar ik herinner mij de dag dat hij verongelukte nog erg goed. Dat was een emotioneel moment. Vanochtend op de kamer zei Gianni (Vermeersch, nvdr.) dat als ik vandaag zou winnen ik het W-teken moest doen. Ik zei tegen hem dat ik er al een tijdje mee in mijn hoofd zat. Ik kwam over de streep en het kwam vanzelf. De emotie kwam meteen naar boven.”

LEES OOK. Wat een prachtig beeld: Tim Merlier brengt bij Giro-ritwinst eerbetoon aan Wouter Weylandt

 

 ©  AFP

 

 ©  REUTERS

Aangeboden door onze partners

Meer sportnieuws

Meer over Tim Merlier

Video

Keuze van de redactie