Tweehonderd mensen betogen tegen politiegeweld tegen jongeren in Brussel

Tweehonderd mensen betogen tegen politiegeweld tegen jongeren in Brussel

Het omstreden evenement La Boum.

Brussel -

Ter gelegenheid van Moederdag en de oproep van het collectief ‘moeders van Sint-Gillis’ verzamelden zondagnamiddag zowat tweehonderd personen aan de Kunstberg in Brussel om het politiegeweld tegen jongeren aan te klagen.

De vrouwen van het collectief droegen witte t-shirts. Op grote witte spandoeken stonden boodschappen zoals “Boze moeders” en “Stop het politiegeweld op onze kinderen”. Via een micro werd scherpe kritiek geuit op het Comité P, de toezichthouder op de politiediensten. Die werd ervan beticht foutieve politieagenten wit te wassen.

Sprekers voerden aan dat het rechtssysteem straffeloosheid bevordert en dat dit moet veranderen. De namen van jongeren die stierven tijdens politie-interventies, zoals Adil en Ibrahima, werden vernoemd. De menigte scandeerde de slogan “Politie overal, gerechtigheid nergens”. Toen de namen van slachtoffers van politiegeweld werden opgesomd, werden witte ballonnen in de lucht gelaten.

Op de bijeenkomst waren ook artiesten van het collectief “De Munt bezet” aanwezig, evenals leden van het collectief achter het Facebook-evenement La Boum 2 van 1 mei. “We moeten onze woede tonen tegen de onderdrukking van jonge mensen”, zei een van de laatsten. “We moeten de jongeren plezier laten beleven in de open lucht. Op die manier zullen ze overal in alle parken samenkomen en stoppen met het organiseren van grote geconcentreerde evenementen”.

Corrigeer

MEER NIEUWS