Met zijn 16.000 op het terras in Gent, maar amper boetes of incidenten

Met zijn 16.000 op het terras in Gent, maar amper boetes of incidenten

Foto: DVH

Gent -

Gent is zonder al te grote kleerscheuren door het eerste terrasweekend geraakt. Op het drukste moment waren er zo’n 16.000 mensen samen in de binnenstad. De coronaregels waren soms ver zoek, maar de politie hield de boetes op zak. Nu de studenten terug naar de stad keren, wacht de volgende uitdaging.

De generale repetitie zit erop. Helemaal volgens de regels liep het afgelopen weekend lang niet overal in Gent, maar een gevoel van opluchting en perspectief overheerste zondag bij de cafés en restaurants.

Vanaf het mocht zaterdagochtend, waren hun klanten opnieuw op de afspraak. Een vrije tafel vinden werd daarna nooit meer echt makkelijk. Ook de Gentse politie was tevreden. Met dertig camera’s heeft het korps een goed overzicht op de drukte in het centrum. Op een paar opstootjes, één zwemmer aan de Graslei en wat duw-en-trekwerk met agenten na, bleven grote incidenten uit.

Maar één boete

Aan de Gras- en Korenlei en aan De Bijloke troepte zaterdagavond na het sluiten van de terrassen om 22 uur nochtans een boel volk samen. En van mondmaskers en afstand houden was nog amper sprake. De politie was met veel volk ter plaatse en liet het grotendeels gebeuren.

Met zijn 16.000 op het terras in Gent, maar amper boetes of incidenten
Foto: David Van Hecke

De Gentse flikken hadden duidelijk geen zin in een confrontatie à la Bruxelles. “Streng ingrijpen kan ook grote gevolgen hebben”, klinkt het. Met een zachte aanpak werden mensen aangespoord naar huis te gaan of zich aan de regels te houden. Er werd zaterdag amper één mondmaskerboete uitgeschreven.

Op het piekmoment rond 18 uur waren er volgens smartphone-metingen van de Stad Gent ongeveer 16.000 mensen tegelijkertijd in de kuip. Daarmee was het de drukste dag sinds de eindejaarsdrukte en de krokusvakantie. Ook zondag vond een hoop volk het terras, al bleef het rustiger.

Met zijn 16.000 op het terras in Gent, maar amper boetes of incidenten
Ook in ’t Boerenhof in Oostakker raakte elke tafel gevuld. Foto: DVH

Grote winsten

Grote winsten zijn er door de beperkte capaciteit niet gemaakt, zeiden cafébazen. “Maar dat was dit weekend nog even bijzaak”, zegt schepen van Economie Sofie Bracke (Open VLD). “Voor de ondernemers is het belangrijker dat ze opnieuw structuur hebben en aan de slag kunnen. Natuurlijk hoopt iedereen dat er snel nog meer mogelijk is.”

Na het eerste weekend, dient de volgende uitdaging zich aan: de regels voorzichtig versoepelen in de grootste studentenstad van het land. Het alcoholverbod op straat en in parken is zaterdag alvast versoepeld van 20 uur naar 22 uur en de Stad werkt aan een druktebarometer speciaal voor de parken.

De lokale besmettingscijfers zijn de laatste weken voorzichtig blijven afnemen en het vaccineren loopt goed in Gent. Zou het dan toch nog een aangename zomer worden in de stad?

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio