Dokter die Aleksej Navalny behandelde is vermist: niet teruggekeerd van jachtpartij

Dokter die Aleksej Navalny behandelde is vermist: niet teruggekeerd van jachtpartij

Foto: REUTERS

De dokter die de Russische oppositieleider Aleksej Navalny behandelde na diens vergiftiging is vermist. Aleksandr Murakhovksky, intussen minister van Gezondheid in de Siberische regio Omsk, keerde vrijdag niet terug van een jachtpartij, zo citeerde het persbureau Tass zondag een lokale politiewoordvoerder. Er is een zoekactie gestart.

Tot enkele maanden geleden runde Murakhovsky het ziekenhuis in Omsk waar Navalny naartoe werd gebracht toen hij eind augustus vorig jaar onwel werd op een binnenlandse vlucht. Later werd Navalny overgebracht naar Duitsland en behandeld in een ziekenhuis in Berlijn. Volgens tests van verschillende labo’s was hij vergiftigd met novitsjok.

Dokter die Aleksej Navalny behandelde is vermist: niet teruggekeerd van jachtpartij
Foto: REUTERS

In Omsk stelde Murakhovsky na de hospitalisering dat Navalny niet was vergiftigd en dat de eerste labotests geen sporen van novitsjok hadden opgeleverd. Hij zei dat de vooraanstaande criticaster van president Vladimir Poetin met een stofwisselingsstoornis te maken had.

Misleidende diagnose

Nadien betichtte Navalny de dokter ervan een misleidende diagnose te hebben gesteld. De aanhangers van de oppositieleider wreven hem ook aan dat hij op een kritiek moment de overbrenging van Navalny naar Duitsland had vertraagd. In november werd de dokter gepromoveerd tot gezondheidsminister van de regio Siberië.

Het Kremlin ontkent de aantijgingen dat het achter de poging tot moord van Navalny zit. De VS en de EU roepen Rusland op tot een onafhankelijk onderzoek en hebben sancties tegen het land afgekondigd. De oppositieleider zelf werd bij zijn terugkeer in Rusland in februari meteen achter de tralies gezet.

Corrigeer

MEER NIEUWS