Kempense horeca herademt na terrassenweekend

Kempense horeca herademt na terrassenweekend

Café Saloed in Rijkevorsel mocht voor het eerst klanten ontvangen. Foto: Mia Uydens

Hoogstraten / Rijkevorsel -

Ook in de Kempen blikken de horeca-uitbaters en hun klanten tevreden terug na afloop van het terrassenweekend. Sommige ondernemers beleefden dit weekend hun vuurdoop, de routiniers pasten zich probleemloos aan de omstandigheden aan. “Wij stellen ons flexibel op en de klanten doen dat ook”, zegt Paul Snoeys van De Gulden Coppe.

Paul Snoeys is zaakvoerder van De Gulden Coppe in Hoogstraten en bestuurslid van Horeca Vlaanderen. De zaak heeft een terras achteraan en een tijdelijk terras aan de straatkant. “Ik ben blij dat we ons terras mogen openen, maar had liever gezien dat we ook binnen klanten mochten ontvangen. Je bent nu volledig afhankelijk van het weer. Dat maakt het niet eenvoudig om personeel in te plannen. De schermen van plexiglas mag ik nu niet gebruiken, maar ik ga ervan uit dat die nog wel van pas gaan komen. We stellen ons flexibel op en ik merk dat ook de klanten dat doen. Ze hebben net als ons lang genoeg moeten wachten. Onze menukaart is wat beperkter. Reservaties gebeuren alleen per telefoon, dat maakt het gemakkelijker om snel in te spelen op de vrije plaatsen die er nog zijn. Met Horeca Vlaanderen hopen we dat er snel duidelijkheid komt over versoepelingen. Onze sector is een van de weinige die zo lang is dichtgebleven. De BTW-verlaging zorgt wel voor extra zuurstof die elke horecazaak nu nodig heeft. Het is ook goed dat de steun behouden blijft voor uitbaters die geen terras hebben.”

Kempense horeca herademt na terrassenweekend
Paul Snoeys van De Gulden Coppe (midden). Foto: Mia Uydens

Aangenamer

Alois en Monique Bogers hebben bij De Gulden Coppe gekozen voor een plaats op het terras met zicht op de Vrijheid. “De dag begon goed met een ontbijt van het stadsbestuur dat aan huis werd gebracht omdat we dit jaar 50 jaar getrouwd zijn”, zegt Monique. “In de namiddag zijn we gaan wandelen en mag een terras niet ontbreken. Het doet zo veel deugd dat het weer kan.” Ook voor Alois is het genieten. “Als je de voorbije maanden ging wandelen, kon je onderweg alleen ergens stoppen bij een takeaway voor een koffie uit een plastieken beker. Dan is een terras toch veel aangenamer. Ik heb alle respect voor de jeugd die corona moet trotseren, maar mensen van onze leeftijd hebben ook anderhalf jaar weinig kunnen doen.”

Kempense horeca herademt na terrassenweekend
Monique en Alois. Foto: Mia Uydens

Niet rendabel

Danny Verbruggen opende in oktober koffie- en theehuis Ladoree in de vroegere pastorie van het begijnhof in Hoogstraten. “Toen mocht ik na vijf dagen weer sluiten”, vertelt Danny. “Intussen ben ik dus al in totaal zeven dagen open geweest. Het is jammer dat ik binnen nog geen klanten kan ontvangen, ook al zou dat perfect kunnen met voor elke bubbel een aparte kamer. Het meubilair van het terras aan de achterkant komt uit mijn eigen hof. Er waren nergens nog nieuwe tafels en stoelen te koop. Het is goed dat Ladoree weer open is, maar eigenlijk is het niet rendabel.”

Kempense horeca herademt na terrassenweekend
Danny en dochter Elise. Foto: Mia Uydens

Start niet gemist

Debby Meirsman en Johan Loeman namen begin dit jaar café Saloed in Rijkevorsel over. “We hebben onze start niet gemist”, zegt Debby. “Zaterdag waren alle plaatsen op zowel het terras aan de straatkant als het vernieuwde tuinterras bezet. ’s Avonds waren we doodop, maar uiteraard ook blij. Het nieuwe interieur valt bij de klanten in de smaak, ook al moeten ze nog even wachten om er plaats te nemen.”

Kempense horeca herademt na terrassenweekend
Foto: Mia uydens
Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio