Hoezo corona? Massa fans langs de kant van de weg tijdens Grande Partenza van de Giro: “Ik had het liever anders gezien”

Hoezo corona? Massa fans langs de kant van de weg tijdens Grande Partenza van de Giro: “Ik had het liever anders gezien”

Foto: EPA-EFE

Breaking news: corona is voorbij! Tenminste, zo leek het toch afgelopen zaterdag in Turijn, waar grote drommen mensen langs de kant van de weg de renners stonden toe te schreeuwen tijdens de tijdrit. “Ik had het liever anders gezien”, zegt Thomas De Gendt.

Bijna een maand geleden werd Parijs-Roubaix nog uitgesteld wegens de coronatoestand in Noord-Frankrijk. En een week eerder riep onze regering iedereen op om tijdens de Ronde van Vlaanderen in zijn kot te blijven. De brave Vlaming volgde gedwee, de Grote Markt van Antwerpen en de finish in Oudenaarde werden hermetisch afgesloten.

Het contrast met de Grande Partenza zaterdag in Turijn kon niet groter zijn. Op sommige plaatsen rond het tijdritparcours stonden de Italiaanse tifosi zes à zeven rijen dik. Er heerste een uitgelaten festivalsfeer in de straten van de hoofdstad van Piëmont. Toen rozetruidrager Ganna het podium betrad, werd dat door een paar honderd opeengepakte Italianen gevierd alsof La Squadra Azzurra de wereldtitel voetbal had gewonnen. Een paar meter verderop stond de politie – met het mondmasker op de kin – selfies te nemen.

Nochtans zijn de cijfers in Turijn niet veel beter dan in België. “Ik denk dat het een beetje vroeg is om zo veel mensen bij elkaar te hebben”, reageerde Thomas De Gendt (Lotto-Soudal). “Ook als je gewoon door de stad rijdt, zie je dat de mondmaskerplicht tamelijk los wordt geïnterpreteerd. Ik had het liever een beetje anders gezien. Misschien heeft dit een slecht effect op de volgende koersen.”

Hoezo corona? Massa fans langs de kant van de weg tijdens Grande Partenza van de Giro: “Ik had het liever anders gezien”
Foto: AFP

Het coronaprotocol in de Giro is milder dan dat van de vorige grote wielerwedstrijden. Elke besmetting wordt geval per geval bekeken door de Covid-arts die meereist met de Giro. Een positieve test betekent niet dat de hele ploeg naar huis moet, zoals dat in andere koersen wel het geval was. Hoogrisicocontacten worden wel meteen geïsoleerd en getest.

“Het verschil met de voorjaarsklassiekers is gigantisch”, zegt Jens Keukeleire (EF Education - Nippo), die vorig jaar zelf besmet raakte met Covid-19. “Maar ik heb nooit het gevoel gehad dat ik tussen de virussen zat te fietsen. De organisatie doet haar best.”

De wedstrijdbubbel van de renners wordt wel streng afgeschermd. De ploegbussen zijn onbereikbaar voor pers en publiek en ook de start- en finishzone zijn hermetisch afgesloten. “De wegen waren twintig meter breed en ik bleef netjes in het midden, dus ik had geen schrik om besmet te worden”, zei Gianni Vermeersch (Alpecin-Fenix). “In de bergen kan het wel gevaarlijk worden. Als de fans op de cols de renners beginnen aan te raken, loop je een risico. Anderzijds heb ik ook wel genoten van het publiek. Dat speciale gevoel van al dat volk langs de kant heb ik gemist tijdens de voorbije klassiekers.”

Corrigeer

MEER NIEUWS