Pionier van Gentse jeugdtheater Eva Bal (82) overleden

Pionier van Gentse jeugdtheater Eva Bal (82) overleden

Foto: IF

/ Gent -

Een icoon uit de Gentse toneelwereld is niet meer. Theatermaakster Eva Bal is zondag op 82-jarige leeftijd overleden. Dat meldt haar zoon Martijn Bal. Bal is onder meer bekend als oprichtster van toneelhuis Kopergietery. Voor haar inzet voor het jeugdtheater werd ze in de adelstand verheven.

De Nederlandse Eva Bal kwam in 1961 naar België om cursussen dramatische expressie te geven. Ze verrichtte pionierswerk binnen het jeugdtheater. “Ze geloofde dat theater meer is dan tekst. Van bij het begin nodigde ze beroepsacteurs, muzikanten en dansers uit om mee te werken aan haar voorstellingen”, zegt haar zoon Martijn Bal. “Haar overtuiging was ook dat jeugdtheater dicht moet staan bij de kinderen, dus zet ze kinderen en jongeren op scène.”

In 1978 richtte Speeltheater Gent op, een dramacentrum voor kinderen en jongeren. Ze werkte samen met Raymond Bossaerts, Frans Van der Aa en Mia Grijp en reisde (inter)nationaal met haar voorstellingen. Voor ‘Wie troost Muu?’ uit 1987 krijgt ze de Signaalprijs, ‘De Boot’ uit 1983 wordt later verfilmd door Jaco Van Dormael en met Gentenaar Alain Platel maakt ze ‘Landschap van Laura’ (1991) en ‘De tuin’ (1992). (lees verder onder foto)

Pionier van Gentse jeugdtheater Eva Bal (82) overleden
Eva Bal en koningin Fabiola Foto: IF

Volgens regisseur en choreograaf Alain Platel kan het belang van Eva Bal onmogelijk worden onderschat: “Tot voor Eva Bal waren kinderen een soort decor in het theater met een paar zinnen geforceerde tekst. Eva nam kinderen heel serieus en werkte op hoog niveau met hen en voor hen. Ze schuwde zware thema’s zoals discriminatie of moeilijke gezinssituaties niet. Nu is dat heel actueel maar in jaren ‘70 en ‘80 was dat ongewoon. Haar invloed op het kinderen- en jongerentheater reikt tot buiten de Europa.”

Kopergietery

Na omzwervingen langs een oud schooltje, een loods op de Gordunakaai en een pand in de Gouvernementstraat realiseerde Eva Bal in 1993 haar grote droom. Het Speeltheater nam toen haar intrek in de Kopergierty, een oude kopergieter in de Blekerijstraat. In de nieuwe theaterzaal werden niet alleen eigen creaties gespeeld, maar ook (inter)nationale gastgezelschappen ontvangen.

Op 3 oktober 2000 werd Eva door Koning Albert II officieel in de adelstand verheven voor haar pionierswerk binnen het jeugdtheater en kreeg ze de titel van barones. Als wapenspreuk koos ze voor ‘Het Kan’. In 2003 gaf Eva Bal het artistieke leiderschap van Kopergierty door aan Johan De Smet die samen met een hele ploeg haar werk lokaal, nationaal en internationaal verder uitbouwt.

De laatste jaren van haar leven leed Eva aan de ziekte van Alzheimer. Met haar echtgenoot August Bal krijgt ze drie kinderen: Martijn, Sarah en Vincent Bal. August Bal overleed in 1984. Eva hertrouwde met Walter Mareen.

Pionier van Gentse jeugdtheater Eva Bal (82) overleden
Foto: IF
Pionier van Gentse jeugdtheater Eva Bal (82) overleden
Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio