Duitse minister van Volksgezondheid legt advies naast zich neer: Johnson & Johnson-vaccin beschikbaar voor iedereen

Duitse minister van Volksgezondheid legt advies naast zich neer: Johnson & Johnson-vaccin beschikbaar voor iedereen

Foto: REUTERS

Het coronavaccin van Johnson & Johnson zal in Duitsland aan alle Duitsers ter beschikking worden gesteld. Dat heeft de Duitse minister van Volksgezondheid Jens Spahn maandag aangekondigd op een persconferentie. Eerder berichtte het Duitse persagentschap DPA dat het vaccin enkel voor 60-plussers zou worden voorbehouden, maar Spahn legt dat advies naast zich neer.

Concreet zal het vaccin van Johnson & Johnson voor iedereen toegankelijk worden gemaakt op vrijwillige basis. Daarnaast moet elk persoon ook vooraf medisch advies inwinnen, schrijft Die Welt.

Eerder op maandag meldde DPA nog dat de Duitse vaccinatiecommissie (Stiko) het gebruik enkel had aangeraden voor 60-plussers. Jongere mensen zouden, na medisch advies, wel nog vrijwillig voor het Johnson & Johnson-vaccin kunnen opteren, klonk het.

Spahn motiveerde zijn beslissing door te stellen dat iedere 60-plusser tegen eind mei of begin juni al een afspraak voor een coronaprik zou hebben.

Eind april concludeerde de Duitse gezondheidsdienst Paul-Ehrlich-Institut nog dat de entstof veilig en effectief was. Een leeftijdsbeperking was dan ook niet nodig, klonk het. Het Europees geneesmiddelenagentschap EMA verkondigde op 20 april een gelijkaardige boodschap, maar liet de combinatie van een trombose en een laag aantal bloedplaatjes wel in de bijsluiter opnemen als een mogelijk erg zeldzame bijwerking van het coronavaccin.

Onder meer Italië en Canada voerden eerder ook al leeftijdsbeperkingen in voor het gebruik van het coronavaccin van Johnson & Johnson. In ons land wordt het middel vooralsnog aan alle leeftijdscategorieën toegediend.

Eerder besliste Duitsland al om het vaccin van AstraZeneca, waarbij soortgelijke voorvallen van trombose en een laag aantal bloedplaatjes waren gemeld, voor te behouden voor 60-plussers.

Corrigeer

MEER NIEUWS