Arendonkse jeugd experimenteert op steeds jongere leeftijd met drugs

Arendonkse jeugd experimenteert op steeds jongere leeftijd met drugs

De glazen kiosk aan de kerk hangt vol met tekeningen van hoe de lokale jeugd denkt over drugs. Foto: EMA

Arendonk -

In Arendonk duikt drugs steeds vroeger op bij jongeren. “Uit mijn contacten met de jeugd, maar ook met huisartsen, weet ik dat kinderen en jongeren bij ons in het dorp al vanaf hun 13 jaar experimenteren met drugs”, zegt Filip Stouten (57), politieagent en voorzitter van de drugspreventieraad in Arendonk.

De Arendonkse drugspreventieraad bestaat 25 jaar. Al zo lang trekt agent Filip Stouten in Arendonk langs scholen en plaatsen waar jongeren samenkomen om hen weerbaar te maken tegen drugs. Zo geeft hij elk jaar een vlotte lesdag aan de leerlingen van het zesde leerjaar in alle lokale basisscholen. “Want wees gerust, ook in een landelijk dorp als Arendonk wordt er illegale drugs gebruikt: 60 tot 65% van onze jongeren tussen 13 en 18 jaar heeft al een of meerdere keren met drugs geëxperimenteerd”, zegt Stouten.

Wat hem vooral verontrust, is dat de jeugd er almaar vroeger aan begint: al vanaf het eerste jaar van het secundair. “Op zo‘n jonge leeftijd brengen drugs de grootste schade toe aan de hersenen”, zegt de Arendonkse agent-drugsexpert. ”Met ons MEGA-project proberen we de kinderen en jongeren daarom weerbaar te maken. We leren hen hoe ze ’neen’ kunnen zeggen tegen dingen die hen worden aangeboden, maar die ze niet willen. Ook tegen legale drugs als alcohol, sigaretten en medicatie.”

Het letterwoord MEGA staat voor ‘Mijn Eigen Goed Antwoord’. Tijdens de voorbije lessenreeks van MEGA kregen alle zesdejaars van het basisonderwijs de opdracht om een eigen tekening te maken over wat ze onthouden hebben van de lessen en hoe ze hun handen kunnen afhouden van drugs. Alle tekeningen hangen vandaag in een glazen kiosk op het marktplein. Via een QR-code op de vitrine kun je nog tot 20 juni stemmen op de mooiste tekening. De winnaar krijgt een waardebon van 100 euro in een plaatselijke speelgoedwinkel.

Professionele hulp

Ook het gemeentebestuur stapte mee in het MEGA-project en zet nu vol in op drugspreventie bij de jeugd. “We hebben daarvoor een samenwerking afgesloten met Verslavingskoepel Kempen”, zegt schepen van Sociale Zaken Marina Gys (N-VA). ”Dat is een netwerk van ex-verslaafden, artsen en deskundige hulpverleners. Zo kunnen verslaafde jongeren voortaan in eigen dorp terecht voor professionele hulp.”

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio