Spanningen tussen Israël en Palestina lopen op

Israël bombardeert Gaza na raketaanvallen, Netanyahu: “Hamas heeft rode lijn overschreden”

Video: Reuters

De in Gaza regerende islamistische beweging Hamas heeft een “rode lijn” overschreden door een salvo raketten op Israël af te vuren. Dat zei de Israëlische premier Benjamin Netanyahu maandag. “Israël zal krachtig terugslaan”, klonk het. Intussen zijn bij een bombardement op Gaza volgens het Israëlische leger drie Hamas-activisten gedood. Volgens het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid kwamen minstens twintig Palestijnen, onder wie negen kinderen, om het leven. De EU en de VS veroordelen het geweld.

De Israëlische politie heeft maandag honderden Joodse gelovigen geëvacueerd bij de Klaagmuur in Jeruzalem, wegens botsingen tussen Palestijnse betogers en de Israëlische politie. Ook het Israëlische parlementsgebouw is ontruimd.

Eerder op de dag had de Palestijnse Hamas-beweging een ultimatum gesteld aan Israël. Als het land niet de veiligheidstroepen en kolonisten zou verwijderen uit een Arabische wijk in Jeruzalem, zou Hamas in de aanval gaan. Inmiddels zou de beweging meerdere raketten hebben afgeschoten. Eén daarvan is door luchtafweergeschut onderschept.

Volgens het Israëlische leger zijn er vanuit Gaza meer dan 45 raketten afgevuurd, waarbij zes Jeruzalem als doel hadden. Er is ook met een pantserafweerwapen op een civiel voertuig geschoten, één burger raakte gewond.

“De terroristische organisaties in Gaza hebben een rode lijn overschreden door tot in de regio Jeruzalem raketten af te schieten”, zei Israëlisch premier Netanyahu. “Wij zullen geen aanval op ons gebied, onze hoofdstad, onze burgers en soldaten dulden”, waarschuwde hij. “Wie ons aanvalt zal een zware prijs betalen.” De regeringsleider voegde eraan toe dat de Israëlische burgers zich erop moeten instellen dat het huidige conflict langer zou kunnen duren.

Brand op Esplanade der Moskeeën

Op de Esplanade der Moskeeën in Jeruzalem is maandagavond een brand uitgebroken die twee kilometer in het rond te zien is, zo hebben journalisten van het Franse persbureau AFP vastgesteld. Op een video is te zien hoe een grote boom in vlammen opging. Op de Esplanade bevonden zich duizenden gelovigen voor het avondgebed.

Volgens de Israëlische politie is de brand waarschijnlijk door vuurwerkbommen veroorzaakt na nieuwe rellen tussen Palestijnen en Israëlische veiligheidstroepen. Premier Benjamin Netanyah gewaagt van “onverantwoord gedrag” van Palestijnse demonstranten.

20 doden, onder wie 9 kinderen

Israël voerde inmiddels ook een raketaanval op Gaza uit: de Israëlische luchtmacht bombardeerde maandag doelwitten in het kustgebied. Het leger deelde mee dat daarbij drie Hamas-activisten gedood zijn, terwijl volgens het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid minstens twintig Palestijnen, onder wie negen kinderen, om het leven kwamen. De aanval vond plaats in Beit Hanoen, in het noorden van de enclave.

Israël bombardeert Gaza na raketaanvallen, Netanyahu: “Hamas heeft rode lijn overschreden”
Foto: REUTERS

In delen van Jeruzalem vinden botsingen plaats tussen betogers en de politie. Palestijnen gooien met stenen, terwijl de politie flitsgranaten, traangas en rubberen kogels gebruikt. Inmiddels zouden al 305 mensen gewond zijn geraakt, van wie zeven in levensgevaar zijn. De politie meldt 21 gewonde agenten.

Israël bombardeert Gaza na raketaanvallen, Netanyahu: “Hamas heeft rode lijn overschreden”
Foto: AFP
Israël bombardeert Gaza na raketaanvallen, Netanyahu: “Hamas heeft rode lijn overschreden”
Foto: AFP

EU en VS veroordelen geweld

De Europese Unie en de Verenigde Staten hebben de raketaanvallen op Israël veroordeeld en geëist dat het geweld op de bezette Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook ophoudt.

Het lanceren van raketten vanuit de Gazastrook op de burgerbevolking in Israël is compleet onaanvaardbaar en leidt tot escalatie, zei een woordvoerder van de hoge vertegenwoordiger van het Europese buitenlandse beleid, Joseph Borrell, maandagavond. Alle leiders hebben nu de verantwoordelijkheid om op te treden tegen extremisten. Het moet prioriteit zijn om burgerslachtoffers te vermijden.

De Amerikaanse buitenlandminister Antony Blinken toonde zich ook “diep bezorgd” over de raketaanvallen vanuit het kustgebied, dat onder controle staat van Hamas. “Ook al moeten alle partijen maatregelen nemen voor de-escalatie, heeft Israël natuurlijk het recht om zijn volk en grondgebied tegen aanvallen te beschermen”, aldus Blinken. Uiteindelijk moeten zowel Palestijnen als Israëli’s ertoe bijdragen om de spanningen te verminderen.

Sinds vrijdag onrustig

Het is sinds vrijdag onrustig in de Israëlische hoofdstad. Dit komt onder meer door de geplande uitzetting van zeker zestig Palestijnse gezinnen in Oost-Jeruzalem. Die moeten plaatsmaken voor Joodse kolonisten. Het Hooggerechtshof moet zich daar nog over uitspreken. Een rechtszaak hierover zou maandag plaatsvinden, maar die is uitgesteld.

Israël vierde maandag ook Jeruzalemdag, een jaarlijkse feestdag waarop wordt stilgestaan bij de verovering van Oost-Jeruzalem in 1967. De autoriteiten hadden om verdere onrust te voorkomen al besloten dat Joodse groepen niet naar de omgeving van de al-Aqsa-moskee mochten komen.

Corrigeer

MEER NIEUWS