Corona houdt enkele scholen hele week dicht

Corona houdt enkele scholen hele week dicht

De gemeentelijke basisschool in de Gravin Elisabethlaan in Hoogstraten blijft nog de hele week gesloten, vooral vanwege onvoldoende capaciteit aan leerkrachten. Foto: Ronny van den Ackerveken

Hoogstraten / Beerse / Geel / Turnhout / Herentals / Mol -

Omdat er te weinig leerkrachten beschikbaar zijn na besmetting met corona, blijft de gemeentelijke basisschool in Hoogstraten deze week dicht. Ook ’t Locomotiefje in Beerse houdt de deuren gesloten.

In de gemeentelijke basisschool in de Gravin Elisabethlaan in Hoogstraten zijn op dit moment drie leerkrachten afwezig wegens ziekte, maar de directie benadrukt dat het niet om Covid-19 gaat. Vijf andere leerkrachten zitten in quarantaine nadat enkele leerlingen positief op corona hadden getest. Op een totaal lerarenbestand van 28 leerkrachten is dat te veel om op een goede manier les te kunnen geven. Daarom blijft de school gesloten tot maandag 17 mei, in de hoop dat volgende maandag de leerkrachten die nu in quarantaine zitten weer hun taak kunnen opnemen.

“We hebben deze beslissing genomen om organisatorische redenen en niet vanwege een onaanvaardbaar hoog aantal coronabesmettingen”, verduidelijkt directeur Marina Celis van GBS Hoogstraten. “Momenteel zijn er drie kinderen die een positieve test hebben afgelegd. Als gevolg daarvan zitten twee klassen in quarantaine. Volgens de richtlijnen van het CLB moet daarvoor de school niet gesloten worden. Maar als wij onvoldoende leerkrachten kunnen inzetten, is een tijdelijke sluiting van de school jammer genoeg de enige oplossing.” De leerlingen die thuis moeten blijven, hoeven niet in quarantaine.

’t Locomotiefje

Ook de basisschool ‘t Locomotiefje in de Karel Van Nyenlaan in Beerse sluit een weekje de deuren. “In de basisschool werd afgelopen weekend melding gemaakt van enkele besmettingen met het coronavirus”, luidt het bij het lokaal bestuur van Beerse. “De directie heeft beslist om de school vandaag (maandag, red.) en morgen (dinsdag, red.) preventief te sluiten om een uitbraak te vermijden. Naar aanleiding van het verlengd Hemelvaartsweekend zal de school een weekje gesloten zijn.” De school contacteerde alle ouders en zal overschakelen naar afstandsonderwijs.

In de Kempen is de daling van het aantal bijkomende besmettingen op weekbasis midden vorige week plots gestopt. Sindsdien kabbelt het cijfer op en neer rond een gemiddelde van 96 nieuwe besmettingen per dag, maar maandag steeg dat naar 99. De voorbije zeven dagen kwamen er 694 positieve testen bij, terwijl dat een week eerder nog 650 waren. Het gevolg is dat er weer een (licht) stijgende tendens is in zestien van de 27 gemeentes, terwijl er de week voordien nog een daling was in negentien gemeentes. Vooral Geel (+107 in één week), Mol (+88), Turnhout (+66), Hoogstraten (+57) en Herentals (+47) werden getroffen.

In Geel is er ook sprake van besmettingen in scholen en vooral bedrijven. Onder meer slachthuis Sopraco zag zich afgelopen weekend genoodzaakt een afdeling te sluiten nadat dertien werknemers positief hadden getest. Maar over het algemeen situeren de meeste besmettingen in de Kempen zich bij de gezinnen, waarbij kinderen hun ouders aansteken of omgekeerd. Dankzij de vaccinatiecampagne duiken nauwelijks nog besmette senioren op. In twee derde van de Kempen ontvingen alle 65-plussers al minstens hun eerste dosis.

Op de hoogte blijven van al het nieuws rond het coronavirus? Volg hier de laatste updates.

Meer over Coronavirus

Corrigeer

MEER NIEUWS

AANGERADEN