Vlaamse regering plantte al 1 miljoen bomen: zoveel bossen kwamen erbij in jouw provincie

Vlaamse regering plantte al 1 miljoen bomen: zoveel bossen kwamen erbij in jouw provincie

Minister Zuhal Demir helpt graag om zélf nieuwe bomen te planten.

Sinds vandaag telt de bosteller van de Vlaamse regering officieel 1.000.000 bomen. Dit betekent dat er deze legislatuur – die op 1 oktober 2019 begon – in Vlaanderen al één miljoen bomen geplant werden, goed voor ruim 259 hectare nieuwe bossen. Wanneer na het volledige plantseizoen alle extra percelen op de bosteller geplaatst zijn, zal dat ongeveer 320 hectare zijn. Ter vergelijking: de vorige Vlaamse regering plantte in vijf jaar tijd 309 hectare bos.

De ambitie van Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir (N-VA) is om tegen 2024, wanneer deze legislatuur eindigt, 4.000 hectare extra bos aangeplant te hebben. “We zijn vertrokken om Vlaanderen groener te maken”, zegt ze. “Tussen 2014 en 2018 kwam er gemiddeld 60 hectare bos per jaar bij, maar dat tempo wordt dus vervijfvoudigd. De focus ligt nu nog maximaal op het vinden van geschikte gronden zodat we in 2023 op kruissnelheid komen. De komende jaren moet het tempo nog verder stijgen. De focus ligt nu op het vinden van geschikte percelen voor extra bos.”

Vlaamse regering plantte al 1 miljoen bomen: zoveel bossen kwamen erbij in jouw provincie

De miljoenste boom staat in Harelbeke, in domein De Gavers, waar de Christelijke Mutualiteit eerder 1.750 bomen aanplantte om hun vrijwilligers te bedanken. Intussen kwamen er 333 bossen bij in Vlaanderen. Oost- en West-Vlaanderen spannen de kroon met 94 en 93 nieuwe bossen, gevolgd door Vlaams-Brabant (68), Antwerpen (48) en Limburg (30 nieuwe bossen).

Demir wil iedereen aansporen om zelf ook meer bomen te planten. Ze bundelt alle info op www.bosteller.be.

Corrigeer

MEER NIEUWS