Verovert Remco Evenepoel vandaag de roze trui? Vierde etappe is op maat van jonge Belg

Verovert Remco Evenepoel vandaag de roze trui? Vierde etappe is op maat van jonge Belg

Foto: LAPRESSE

Krijgen we vandaag waar héél België al lang van droomde: Remco Evenepoel in de roze trui? De Belg is intussen opgerukt naar de derde plaats en vindt in de Apennijnen een lastige rit naar zijn hart. Huidig rozetruidrager Filippo Ganna ziet de bui al hangen.

PODCAST. Giro Espresso: “Volgens de huidige roze trui Filippo Ganna pakt Evenepoel vandaag het roze. Dat belooft.”

Stond Evenepoel zaterdag na de tijdrit nog op de zevende plaats in het klassement, dan hebben bonificatieseconden op zondag en een lastige finale op maandag hem naar de derde plek gebracht. Op twintig seconden van roze trui Filippo Ganna. Eén blik op het ritprofiel van de etappe van vandaag naar Sestola in de Apennijnen leert dat de leidersplaats voor het grijpen ligt. Vooral de laatste zestig kilometer zijn lastig: voortdurend bergop en berg af met vlak voor de slotklim nog een sprintje om drie bonificatieseconden. De beslissing valt op de Colle Passerino, iets meer dan vier kilometer lang met stijgingspercentages tot zestien procent. De finish ligt niet op de top, maar wel 2,5 kilometer verderop na een korte afdaling en licht oplopende laatste kilometer.

“Het is een lastige rit met veel klimwerk. Er zijn veel renners die dat beter kunnen en in min of meer dezelfde tijd staan”, liet Ganna gisteravond duidelijk verstaan het roze niet vast te kunnen houden. “We hebben twee sterke kopmannen (Egan Bernal en Pavel Sivakov, red.) die dat wel kunnen en ik ga werken voor hen. Als we het roze verliezen, moeten we de trui ook niet meer verdedigen.”

Verovert Remco Evenepoel vandaag de roze trui? Vierde etappe is op maat van jonge Belg
Foto: LAPRESSE

Op de grote plaat

Aan wie denkt Ganna zijn roze trui dan kwijt te spelen? “Evenepoel maakte de beste indruk. Op de slotklim vandaag reed hij op de grote plaat, een 53, naar boven. Dat oogde veelbelovend.” Evenepoel dus in het roze? Zo eenvoudig is het niet. Er zijn nog enkele klippen te omzeilen. Zo moet hij nog wel Tobias Foss voorbij. De 23-jarige Noor van Jumbo-Visma telt vier seconden voorsprong op onze landgenoot en won twee jaar geleden nog de Ronde van de Toekomst. Hij kan dus een aardig stukje klimmen. Toch hoeft Evenepoel de Noor niet per se uit de wielen te rijden. Aan de finish liggen tien, zes en vier bonifcatieseconden te wachten. Ook dat biedt mogelijkheden.

Maar er zijn nog andere kapers op de kust. Ploegmaat João Almeida staat in exact dezelfde tijd. Vorig jaar nam hij al na twee dagen in de Giro de roze trui over van Ganna. Ook sterke klimmers Aleksandr Vlasov en Diego Ulissi tellen slechts een handvol seconden achterstand op het duo van Deceuninck – Quick-Step. “Ik zeg zeker niet neen tegen een roze trui voor onze ploeg”, zegt trouwe luitenant Pieter Serry. “Vorig jaar droeg João vijftien dagen de roze trui en dat heeft ons wel wat energie gekost. Anderzijds geeft die leidersplaats wel een energieboost aan het team.”

LEES OOK. Hoe ziet de vierde etappe eruit? Gestaag bergop naar skioord, maar nog geen bergrit

Corrigeer

MEER NIEUWS