Russell Westbrook breekt legendarisch en onaantastbaar record in NBA uit 1974

Russell Westbrook breekt legendarisch en onaantastbaar record in NBA uit 1974

Foto: AFP

Het NBA-record van levende legende Oscar Robertson van 181 triple-doubles stond sinds 1974 en werd ooit als onaantastbaar beschouwd. Totdat Russell Westbrook, MVP in 2017 van de NBA, van Washington Wizards het afgelopen nacht brak.

Dat de 32-jarige Russell Westbrook het record brak, is nauwelijks een verrassing. Het was immers zijn 36ste triple-double (minstens 10 punten, 10 rebounds en 10 assists in één wedstrijd) dit seizoen, waaronder zeven in zijn laatste acht wedstrijden.

“Ik hou er normaal gesproken niet van om mezelf een schouderklopje te geven, maar vanavond zal ik dat doen, gewoon omdat ik zo dankbaar ben voor de man hierboven dat ik het mag gaan doen,” zei Westbrook. ”Ik neem deze baan heel serieus en ben mijn teamgenoten en coaches super dankbaar op mijn reis.”

Russell Westbrook breekt legendarisch en onaantastbaar record in NBA uit 1974
Foto: AFP

De 32-jarige Westbrook, aan zijn 13de seizoen bezig in de NBA en zijn eerste bij de Washington Wizards, voltooide zijn 182ste triple-double toen hij zijn 10de rebound pakte met 8 minuten 29 seconden resterend in de wedstrijd tegen de Atlanta Hawks. Hij eindigde met 28 punten, 13 rebounds en 21 assists, maar... miste wel de winnende driepunter toen de Wizards met 125-124 verloren.

Hoewel triple-doubles vaker voorkomen dan in het tijdperk van Oscar Robertson, heeft Westbrook geen gelijke met hoe routinematig hij het stat-blad vult. Magic Johnson is derde aller tijden met 138 triple-doubles. Jason Kidd sloot zijn carrière af met 107 en LeBron James is het dichtst bij de actieve spelers met 99.

Russell Westbrook breekt legendarisch en onaantastbaar record in NBA uit 1974
Foto: BELGAIMAGE

Westbrook, de MVP 2016/17 en negenvoudig All-Star, prees Robertson nadat hij het record evenaarde in de zege op zaterdag in Indiana. Hij klokte toen af met 33 punten, 19 rebounds en 15 assists. “Het is gewoon een zegen. Je hebt zoveel in tijd in het spelletje gestoken. Je offert zoveel op om het te kunnen delen met jongens als Oscar, Magic en Jason Kidd. Het is gewoon iets waar ik nooit van heb gedroomd toen ik een jong kind was dat opgroeide in LA. Ik ben echt dankbaar voor dit soort momenten. ”

Washington haalde Westbrook voor dit seizoen in een ruil met Houston voor John Wall, en herenigde Westbrook zo met coach Scott Brooks die hem naar dat MVP-seizoen met Oklahoma City Thunder leidde.

Russell Westbrook breekt legendarisch en onaantastbaar record in NBA uit 1974
Foto: AFP


De Wizards, die proberen een plekje te bemachtigen in het ‘postseason play-in’-tornooi, speelden de eerste van ten minste twee wedstrijden zonder Bradley Beal, de nummer 2-scorer van de NBA die een hamstringblessure heeft. Coach Scott Brooks was uiteraard ook lovend over Russell Westbrook.
“Oscar Robertson is speciaal en een fenomeen. Wat hij deed is ongelooflijk. Daarom is er in 50 jaar niemand meer in de buurt gekomen. We zeggen altijd dat elk record bedoeld is om te worden gebroken. Ik weet niet of iemand hier ooit nog op terug zal komen, maar Russell heeft het nu zeker op een ander niveau gezet. Hij is één van de beste all-round spelers aller tijden.”

Russell Westbrook had maar acht triple-doubles tijdens zijn eerste zes seizoenen in Oklahoma City. Toen kwam er een klik, en in de afgelopen zeven seizoenen dikte hij zijn totaal aan tot 174. Zijn toonaangevende 36 dit seizoen is het op één na hoogste totaal van zijn carrière: hij had er 42 in 2016-17 toen hij de eerste speler werd sinds Robertson in 1961-62 die een gemiddelde van een triple-double kreeg. Hij zal die prestatie voor de vierde keer in vijf seizoenen evenaren.

Alsof het triple-double record nog niet genoeg was, overtrof Westbrook ook 8.000 carrière-assists en voegde zich zobij Robertson, LeBron James en Gary Payton als de enige spelers in de geschiedenis van de NBA die die drempel bereikten met meer dan 20.000 carrière punten.

Russell Westbrook breekt legendarisch en onaantastbaar record in NBA uit 1974
Foto: AP

Fysiek beest dat al 247 miljoen dollar verdiende

Russell Westbrook is met zijn “slechts” 1m91 maar wel 92 kilogram een fysiek “beest” in de NBA. Hij speelde elf seizoenen bij Oklahoma City Thunder, één bij Houston Rockets en nu is hij dus aan de slag bij Washington Wizards. Westbrook werd nog nooit kampioen in de NBA en dat zal ook dit seizoen niet gebeuren. Hij werd in 2017 wel uitgeroepen tot MVP van de NBA, veroverde goud op het WK (Turkije) van 2010 en op de Olympische Spelen van 2012 (Londen) met Team USA en verdiende al ruim 247 miljoen dollar (zonder sponsoring/premies) in de NBA. De volgende twee seizoenen strijkt hij maar liefst 92 miljoen dollar bij de club uit de hoofdstad op. Hij is daarmee één van de grootverdieners in de NBA. Hij staat ook de uitgebreide lijst van Team USA richting de Olympische Spelen komende zomer in Tokio.

Russell Westbrook breekt legendarisch en onaantastbaar record in NBA uit 1974
Foto: AFP
Corrigeer

MEER NIEUWS