Luiks biotechbedrijf Aquilon Pharma test behandeling op COVID-patiënten

Luiks biotechbedrijf Aquilon Pharma test behandeling op COVID-patiënten

Themabeeld Foto: BELGA

Het Luikse biotechbedrijf Aquilon Pharma lanceert binnenkort een fase 2-studie om te bekijken of een behandeling voor andere luchtwegaandoeningen ook soelaas kan bieden voor COVID-19-patiënten die zich in een acute respiratoire fase bevinden. Dat heeft de spin-off van de universiteit van Luik, die gespecialiseerd is in het optimaliseren van bestaande behandelingen tegen astma en chronische obstructieve longziekte (COPD), dinsdag aangekondigd.

De start-up zegt getroffen te zijn door de omvang van de respiratoire gevolgen van een coronavirusinfectie, tijdens en na de ziekte. De klinische studie, die de naam Sirocco 1 meekreeg en met eigen middelen wordt gefinancierd, zal worden uitgevoerd in samenwerking met de Luikse universiteit. De bedoeling is om na te gaan hoe veilig en doeltreffend bestaande behandelingen van Aquilon Pharma zijn om acute symptomen van COVID-19 te bestrijden.

Zo’n 99 gehospitaliseerde volwassen patiënten die een positieve PCR-test aflegden, worden opgenomen in de klinische proef die uitgevoerd wordt in het universitair ziekenhuis van Luik en mogelijk ook in een tweede groot ziekenhuis in het Luikse. Ze zullen gedurende 28 dagen worden geïnhaleerd met twee verschillende doses van de Aquilon-behandeling of een placebobehandeling. De daaropvolgende therapeutische evaluatie omvat drie luiken: zo wordt er zowel gekeken naar patiënten die op de dienst intensieve zorg of in een respiratoire zorgeenheid liggen, als naar herstellende patiënten die al naar huis zijn mogen terugkeren.

De eerste resultaten van de klinische studie worden eind juni verwacht. Op de algemene resultaten is het wachten tot het derde kwartaal van dit jaar.

Op de hoogte blijven van al het nieuws rond het coronavirus? Volg hier de laatste updates.

Meer over Coronavirus

Corrigeer

MEER NIEUWS

AANGERADEN